29. jul 2024 13:10

Brnabić opoziciji: Ako ste protiv Rio Tinta, zašto ste ga doveli u Srbiju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Brnabić opoziciji: Ako ste protiv Rio Tinta, zašto ste ga doveli u Srbiju

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić postavila je danas sedam pitanja poslanicima opozicije povodom  kompanije Rio Tinto koja je došla u Srbiju početkom 2000-ih godina kada su oni bili na vlasti i ocenila da je sve što danas rade odraz njihovog političkog licemerja.

Brnabić je, obraćajući se kao poslanik, pitala opoziciju zašto su, ako je Rio Tinto nagora kompanija, tu kompaniju doveli u Srbiju.

"Rio Tinto je registrovao ćerku firmu 16. maja 2001. godine i od tada do 2004. godine su dve tadašnje vlade pregovorale sa tom kompanijom i lično je pozvale da dođe u Srbiju, opisujući je kao najbolju kompaniju", ukazala je  Brnabić.

Brnabić je pitala i zašto su Rio Tintu, koji danas opisuju kao najgoru kompaniju, dali istražna prava 2004. godine.

Još jedno od pitanja koje je postavila Brnabić jeste zašto je 2006. godine usvojen novi Zakon o rudarstvu kojim je isključena mogućnost da Srbija, nakon što se potvrdi postojanje rezervi ruda, u najboljem interesu građana raspiše aukcija i tender.

Nisam čula od opozicije nijedan odgovor na mojih sedam pitanja

Brnabić je rekla danas u polemici sa opozicijom da od njih nije čula odgovor ni na jedno od sedam konkrentih pitanja koja im je postavila o Rio Tintu.

"Svašta sam čula, ali nisam čula odgovor ni na jedno od mojih sedam pitanja. Ima vremena, verujem da će građani sačekati", rekla je ona obraćajući se kao poslanik.

Brnabić je rekla da je 2017. godine transparentno potisan Memorandum o razumevanju sa Rio Tintom u vladi i da tada nije bilo nikoga ko je bio protiv.

"Nije bilo nikoga da pita za životnu sredinu. Nije bilo tada nijednog protesta", rekla je Brnabić i istakla da ni 2020. godine kada je bila u Loznici, i kada je završena prethodna studija izvodljivosti za projekat Jadar nije bilo opozicije da bude zabrnuta.