13. avgust 2024 13:44

Srđan Barac: KFOR bi prvi trebalo da odgovara na bezbednosne izazove na Kosovu i Metohiji

Izvor: TANJUG

podeli vest

Srđan Barac: KFOR bi prvi trebalo da odgovara na bezbednosne izazove na Kosovu i Metohiji

Foto: Tanjug video

BEOGRAD  - KFOR bi prvi trebalo da odgovara na bilo kakav bezbednosni izazov na Kosovu i Metohiji, umesto što sada prvo odgovaraju tzv. Kosovske bezbednosne snage (KBS) i Euleks, ocenio je danas Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost.

"Dok dođe KFOR, tu je već nastao incident i to je kasno", rekao je Barac za Tanjug govoreći o ulozi KFOR-a u južnoj srpskoj pokrajini.

Dodao je da Priština stalno "priprema tenzije" na isti način, tako što šalju poruke da će doći do incidenata na Kosmetu.

"I to rade uglavnom u avgustu. Prvo, zato što su Evropljani na kolektivnom godišnjem odmoru, pa nema ko da odgovara, nema ko da ih pritiska. Drugi, perfidniji i jači motiv jeste zato što posle avgusta dolazi prvi septembar. U septembru se donose važne odluke, kreću deca ili u vrtić ili kreću u školu. Roditelj je osetljiva grupa, posebno kad imaju potomka, treba da se odvoje od njega i to je stresno za roditelja...Svakog avgusta kreću pripreme", naveo je Barac i dodao da je i prošlog avgusta Priština krenula sa stvaranjem tenzija, što je, smatra on, dovelo do incidenta u Banjskoj u septembru.

"Došli smo u septembru do Banjske, ali situacija jeste, kada vi legnete da spavate, ne znate da li će doći da vas uhapse, da li će da probiju most. Šta se dešava, (stvara se) tenzija kod vas. I naravno da postajete onda uplašeni, a kad ste uplašeni, naoružavate se", rekao je Barac.

On smatra da Priština perfidno stvara tenzije, pa čeka neki incident, kako bi ponovno pokrenuli svoje aktivnosti.

"Oni suštinski ovladavaju severom Kosova i Metohije, jer do sada nisu imali suštinsku vlast nad severom KiM. I oni to sada rade, na taj oprobani način. To je to psihološko maltretiranje. Fizičko nasilje, pravno nasilje, ekonomsko nasilje, sublimira se u to psihičko i psihološko nasilje, ne bi li iscenirali ili isprovocirali određeni odgovor. Nakon tog odgovora oni imaju spremnu svoju agendu", naveo je Barac.

Dodao je da se u takvim trenutcima u uvek dešava nešto u Beogradu, odnosno, kako kaže, postoje neki akteri koji tada isto podgrevaju situaciju, kako bi srpske bezbednosne snage bile rasplinute.

Podsetio je da ono što su prištinske vlasti radile početkom dvehiljaditih, kada su uzimali imovinu Srbima u južnom delu Kosova i Metohije, sada rade u severnom delu.

"Sve živo se otima. Ide se čak dotle da se onemogućava Srbima da se rashlade u ovim vrelim danima. To je još jedan taj psihološki momenat. U Banjskoj ima banjski kompleks, pa tu imaju bazen. Zatvoren, da ne mogu da se okupaju kada je toplo. Šta se dešava na jezeru Gazivode? Idu da provociraju. Opet i tamo, gde bi Srbi trebali da odu da se opuste, da odu da se okupaju, oni sad dolaze da bi isprovocirali", ukazao je Barac.

Barac je naveo da su mu Srbi sa Kosova i Metohije više puta u razgovoru rekli da znaju da Albanci uvek pripremaju teren pre nego što žele nešto da urade.

"I to je ono što je najveći problem. Kad živite u jednom takvom okruženju, gde vi ne možete da se opustite ni noću, ni danju, i to u kontinuitetu, to je nešto što je najstrašnije", rekao je Barac i ukazao da politički zapad i SAD koji imaju sposobnost da distribuiraju meku moć, to ne čine na prostoru Kosova i Metohije i nisu kadri da onemoguće takvu politiku kosovskih Albanaca.

Kada je o KFOR-u reč, on podseća da je KFOR dobio mandat da zaštiti narod koji živi na prostoru Kosova i Metohije, bez obzira koje je nacionalnosti i navodi da sada oni treba zaštite Srbe, jer su Srbi svaki dan ugroženi.

Dodao je da kosovski Albanci "igraju" na to da izazovu incident, pa da se povuku, pa da Srbi onda imaju problem sa međunarodom zajednicom.