26. februar 2023 11:41

Ana Brnabić i Aleksandar Šapić obišli rekonstruisano omladinsko pozorište "Dadov"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Brnabić i Aleksandar Šapić obišli rekonstruisano omladinsko pozorište "Dadov"

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišli su danas rekonstruisano omladinsko pozorište ”Dadov’’ i konstatovali da je ovo velika stvar za omladinu, te da će država nastaviti da podržava ovakve projekte.

"Drago mi je što ovim obilaskom završavamo i obeležavamo kraj rekonstrukcije omladinskog pozorišta Dadov. Premijera koja je zakazana za 15 mart će zvanično otvoriti vrata omladinskog pozorišta. Ovo je projekat koji je za mene izuzetno važan zato što simbolički objedinjuje mlade i kulturu, a te obe stvari su stub uspeha jedne države", rekla je Brnabićeva.

 

Moja izuzetna želja je, kaže premijerka, da ovo što imamo u Beogradu proširimo i na ostatak Srbije, da taj spoj kulture i ulaganja u mlade proširimo i na druge gradove u našoj zemlji. 

"Ove godine je Čačak prva nacionalna prestonica kulture, sledeće godine će to biti Užice, i to će biti mehanizam da decentralizujemo kulturu", rekla je Brnabićeva.

Šapić je istakao da je "Dadov" jedinstven omladinski rasadnik budućih glumaca.

"Objekat je drugačiji nego što je bio, čitav je renoviran, oprema je kompletno nova, uloženo je 222 miliona dinara", rekao je Šapić
On je napomenuo da kultura ne sme biti sredstvo za komercijalizaciju.

"Ovo je jedistven omladinski rasadnik budućih glumaca. Trebali bismo ovu formu da pokušamo da prenesemo na ostale gradove Srbije. Objekat je drugačiji nego što je bio. Radovi na rekonstrukciji su počeli pre nego što sam ja postao gradonačelnik. Trudićemo se da u objekte kulture i sporta ulažemo značajnija sredstva, i da se tu ne rukovodimo tržišnom ekonomijom", rekao je Šapić.

Direktor "Dadova" Vladimir Mijović istakao je da su novi izgled dobile pozorišna scena i gledalište, ulazni foaje, garderoba, biletarnica, mala sala, kancelarije, a obnova je podrazumevala, kako kaže, i energetsku sanaciju zgrade sa adekvatnom termoizolacijom, rekonstrukciju kanalizacione mreže, elektro i telekomunikacione instalacije.