8. decembar 2022 14:11

Turska će 2023. biti domaćin Generalne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Turska će 2023. biti domaćin Generalne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - U Beogradu je danas završeno 60. zasedanje Generalne skupštine Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje (PS CES), a naredno će biti održano u maju sledeće godine u Turskoj.

Kao simbol predsedavanja PS CES, ceremonijalni čekić predsedniku Velike Narodne skupštine Turske Mustafi Šentopu predao je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, koji je izrazio nadu da će delegacije parlamentarne skupštine nastaviti da razvijaju međuparlamentarnu saradnju u cilju ostvarivanja zajedničkih ciljeva i zadataka.

"Geopolitičke prilike sa kojima se suočavamo podsećaju i ovih dana na to koliko su važni mehanizmi koji unapređuju našu saradnju. Smatram da saradnja, dijalog i konsturktivnost mogu doprineti prevazilaženju izazova, a da je naša obaveza da jačamo međusobne veze u svim ključnim oblastima u interesu naših građana i radi napretka naših država", rekao je Orlić.

Naveo je da je diskusija koja se odnosila na ulogu parlamentarne saradnje u stimulisanju ekonomskog rasta, izazove i perspektive saradnje u oblasti poljoprivrede nakon pandemije, na ulogu parlamenata u stimulisanju stranih investicija i socijalni uticaj izbegličke krize u državama članicama Crnomorske ekonomske saradnje ukazuje na zajedničke teme, izazove i perspektive država.

"Pozdravljam i važna pitanja kojima će se skupština baviti u prvoj polovini 2023. godine, poput uloge parlamenata u jačanju energetske bezbednosti, ekonomske sigurnosti, uloge masovne komunikacije za socijalno-ekonomski razvoj, kao i razvoj svemirskih tehnologija u našim državama i crnomorskom regionu", rekao je Orlić.

Zahvalio je svima na učešću na zasedanju u Beogradu i izrazio nadu da je opravdano tradicionalno gostoprimstvo naše zemlje, te Turskoj čestitao na predsedavanju i poželeo uspeh u radu.

"Uveren sam da će Turska, kao i uvek, pokazati da je izvanredan domaćin sledeće Generalne skupštine PS CES, kao i da će dati svoj doprinos organizaciji tokom predsedavanja", rekao je Orlić.

"Dragi prijatelji, bilo nam je veliko zadovoljstvo što smo mogli da vas sve zajedno ugostimo u Beogradu. Nadam se da ćete iz Srbije poći sa pozitivnim utiscima i da ćete joj se vrlo brzo ponovo vratiti. Uveravam vas da će naša Narodna skupština nastaviti da doprinosi jačanju parlamentarne saradnje u širem crnomorskom regionu na najbolji mogući način, kao i radu PS CES. Unapred se radujem našem sledećem okupljanju", rekao je Orlić na zatvaranju 60. zasedanja Generalne skupštine PS CES.

Šentop je u obraćanju poručio da je potrebno zajednički delovati kako na regionalnom, tako i na globalnom planu.

"Potrebno je da racionalno donosimo rešenja u narednom periodu. Nalazimo se u kritičnom periodu i potrebno je da na pravi način donosimo odluke", rekao je on i dodao da je potrebno raditi na stvaranju mira, prosperiteta i boljeg suživota u čitavom svetu.

Osvrnuo se i na sukob između između Rusije i Ukrajine i naveo da se ratovi vode oružjem, ali se okončavaju "za stolom".

"Potrebno je da se ostavi oružje, došlo je vreme da se za stolom nađe mir i prekine sa sukobima", rekao je Šentop.