29. mart 2023 18:33

Đorđe Milićević u Prijepolju sa rukovodstvom opštine razgovarao o potencijalima dijaspore

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đorđe Milićević u Prijepolju sa rukovodstvom opštine razgovarao o potencijalima dijaspore

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

PRIJEPOLJE - Ministar Đorđe Milićević, zadužen za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s diijasporom, danas se u Prijepolju sastao sa rukovodstvom opštine Prijepolje.

Potencijal dijaspore je nedovoljno iskorišćen i lokalne samouprave trebaju da dijasporu koriste kao resurs u cilju razvoja lokalne zajednice, rekao je Milićević.

"Ne postoji lokalna samouprava u Srbiji koja nema svoju 'dijasporu', i zato kao Kabinet smatramo da je potrebno veće uključivanje i povezivanje lokalnih samouprava sa našim ljudima van matice", kazao je ministar.

Kako je naveo u saopštenju, pored poziva lokalnim samoupravama za veće angažovanje, želimo da im pružimo i podršku u tome.

"Plan nam je da povezemo lokalnu samoupravu, u ovom slučaju Prijepolje, sa udruženjima iz dijaspore i istaknutim privrednicima, kako bi se našao zajednički interes, u pogledu mogućnosti za investiranje, ali i stvaranje uslova za povratak", rekao je Milićević.

Povezivanje lokalnih samouprava i njihov zajednički nastup u dijaspori, kako je naveo, još je jedan od koraka da prezentuju svoje kapacitete i mogućnosti za ulaganje, prostor koju imaju za investicije, jer i potrebe i mogućnosti se razlikuju od mesta do mesta.

Prema njegovim rečima, povezivanje dovodi do brojnih benefita, od prenosa znanja, iskustava i inovacija stečenih u inostranstvu, doprinosi ekonomskom rastu kroz investicije, ali i povezivanje pripadnika dijaspore sa domaćom privredom.

"Moramo biti svesni da za ekonomski razvitak i progres lokalnih zajednica je neophodan priliv direktnih investicija, a to je nešto u čemu nam dijaspora može da pomogne. Motiv kod naše dijaspore nije isključivo ostvarenje profita, već i želja da se doprinese razvoju zavičaja i motivi emocionalne prirode, ali potrebno je da im pokažemo da je i mogućnost ostvarenja profita velika", zaključio je Milićević.