7. april 2023 15:15

Ambasadori zemalja Kvinte razgovarali sa Kurtijem o planu implementacije dogovora iz Ohrida

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ambasadori zemalja Kvinte razgovarali sa Kurtijem o planu implementacije dogovora iz Ohrida

Foto: Tanjug video, arhiva

PRIŠTINA - Ambasadori zemalja Kvinte su danas, razgovarali su danas sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem o planu implementacije dogovora iz Ohrida, i tom prilikom izrazili punu posvećenost sveobuhvatnoj i bezuslovnoj primeni tog sporazuma.

Sastanku je, pored ambasadora i njihovih zamenika, prisustvovao i predstavnik Kancelarije Evropske unije u Prištini, saopštila je tzv. vlada Kosova.

Kako je navedeno, na sastanku je bio i glavni prištinski pregovarač u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi.

On je diplomatske predstavnike informisao o rezultatima koji su postignuti na poslednjem sastanku u Briselu 4. aprila, kao i o očekivanjima koja će ovaj proces doneti u narednim nedeljama i mesecima.

"Oni su izrazili punu posvećenost sveobuhvatnoj i bezuslovnoj implementaciji sporazuma. Zatražili smo i da se proces članstva Kosova u Savetu Evrope, kao i prihvatanje aplikacije Kosova za članstvo u EU odvija brže", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, ovo je početna akcija partnera Prištine u implementaciji, kako navode, "Osnovnog sporazuma o normalizaciji odnosa" između Beograda i Prištine.