31. maj 2023 13:48

Milan Jovanović: Dijalog Beograda i Prištine pretrpeo ozbiljan udarac

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milan Jovanović: Dijalog Beograda i Prištine pretrpeo ozbiljan udarac

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Milan Jovanović iz Foruma za bezbednost i demokratiju rekao je danas za Tanjug da je u ovom trenutku dijalog Beograd i Prištine pretrpeo ozbiljan udarac i da se treba nadati nastavku dijaloga što bi bilo korisno za obe strane, a posebno za Srbiju.

Smatra da međunarodna zajednica ima kapacitet da urazumi Prištinu i da ona mora da pokaže jasnu manifestaciju svojih kapaciteta kako bi očuvala mir i stabilnost na Kosovu, što im je poverio i UN, odnosno KFOR, koji je već to potvrdio nagoveštajem slanja novog kontigenta od 700 vojnika.

 

Jovanović kaže da je zbog nereagovanja Aljbina Kurtija na zahteve da preduzme određene korake za deeskalaciju situacije na severu Kosova, za Kosovo završena priča u vojnim vežbama Difender Jurop.

Ističe da je za veću brigu sinoćnja izjava Aljbina Kurtija koja je data CNN-u, u kojoj Kurti kaže, da on neće povući policiju sa severa Kosova, da ne bi demokratiju predao "crnim falangama".

"Očekivalo se da će do tog susreta doći na Global Sekjuriti forumu koji je juče započeo. Ja mislim da je u ovom trenutku dijalog Beograda i Prištine pretrpeo ozbiljan udarac i treba se nadati da taj dijalog neće biti prekinut, da će biti nastavljen, jer bi to bilo korisno za obe strane, a posebno za Srbiju" objasnio je on u izjavi za Tanjug.