6. septembar 2023 22:03

Martinović: MDULS spremno da finansira obnovu fasade na Senćanskoj tvrđavi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Martinović: MDULS spremno da finansira obnovu fasade na Senćanskoj tvrđavi

Foto: Tanjug/video

SENTA - Ministar državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Aleksandar Martinović izjavio je danas, prilikom posete Senti, da će radovi na kanalizacionoj mreži u naselju Kertek u toj opštini biti gotovi za nekoliko dana i najavio je da je njegovo ministarstvo spremno da finansira obnovu fasade na Senćanskoj tvrđavi.

Obilazeći radove na izgradnji kanalizacione mreže u naselju Kertek, Martinović je rekao da je to bila jedina mesna zajednica u Senti koja nije imala kanalizacionu mrežu.

 

Kako je rekao, radovi bi trebalo da budu završeni za nekoliko dana.

"Želim da istaknem da je MDULS pomoglo opštinu Sentu sa 20 miliona dinara da se završi taj projekat. Rekao sam predsedniku opštine da ćemo mi i sledeće godine biti spremni da pomognemo Sentu u realizaciji nekih drugih projekata koji su važni za nju", poručio je Martinović.

Dodao je da su razgovarali o nastavku renoviranja čuvene Senćanske tvrđave.

"Vrednost radova na fasadi je 70 miliona dinara. Možda nećemo moći da izdvojimo ceo iznos, ali ćemo pokušati, ako se opština odluči na to, da makar bazno finansiramo i da za dve do tri godine završimo fasadu na toj zaista impresivnoj zgradi koja ima istorijisku vrednost", rekao je ministar.

 

Istakao je da projekat kanalizacije, kao i mnogi drugi projekti koji su realizovani u opštinama u kojima žive Srbi i Mađari, govori o tome da je Srbija posvećana tome da se svi njeni građani osećaju kao kod kuće, da se ne pravi razlika između građana, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost.

"Posebno me raduje da ovde u Senti, ali i u opštinama koje sam posetio Čoki, Kikindi, Novoj Crnji, svuda sam se uverio da Srbi i Mađari mogu da žive ne samo jedni pored drugih, već i jedni sa drugima i da zajedno radi na dobrobiti svojih lokalnih zajednica", rekao je Martinović.

 

Dodao je da su predsednik Aleksandar Vučić i Vlada Srbije čvrsto opredeljeni da čuvaju dobre odnose između dva naroda, ali i dve države i da se Mađarska pokazala kao iskreni prijatelj Srbije u mnogim teškim situacijama proteklih godina.

"Mađarska je i danas najveći prijatelj Srbije od svih zemalja EU i zbog toga mislim da je ovaj projekat važan i za građana koji žive u ovoj MZ, ali i poruke da je Vlada Srbije spremna da ulaže u opštine u kojima žive pripadnici nacionalnih manjina", zaključio je Martinović.