19. septembar 2023 11:15

Rakić: Generalna skupština UN nije mesto za donošenje rešenja za deeskalaciju na KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Rakić: Generalna skupština UN nije mesto za donošenje rešenja za deeskalaciju na KiM

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Spoljnopolitički komentator Žarko Rakić rekao je danas da Generalna skupština UN u Njujorku nije mesto za donošenje strateških odluka i rešenja za deeskalaciju situacije na Kosovu i Metohiji, problema koji traje decenijama i koji je do sada pretpeo niz neuspeha u pregovaračkom procesu.

Rakić je za Tanjug kazao da je Generalna skupština prilika da se u kratkom periodu razgovara sa bitnim ljudima iz sveta politike iz celog sveta, ali da ne očekuje neke značajnije predloge, niti pomake kada je reč o KiM, već samo utvrđivanje nove strategije ili načina na koji bi pregovarači mogli da nastave svoju posredničku misiju.

"Važno je da se tamo čuje snažan glas Srbije. Mi smo sada u nešto boljoj situaciji nego pre nekoliko godina. To je svetska pozornica na kojoj nikada nismo imali neke značajnije odluke, ali iza kulisa se intenzivno vodi diplomatska aktivnost, i u tim procesima ćemo možda dobiti neki novi poziv za susret predstavnika Beograda i Prištine, sa nekim novim predlozima i nekim novim osnovama", naveo je on.

Rakić ističe da je za tri godine vladavine premijera privremnih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, on samo pogoršao situacija i međunarodni položaj takozvanog Kosova, da je opozicija sve glasnija, i da je povećano nezadovoljnstvo naroda životom na KiM.

"Da bi on mogao da uradi nešto značajnije na međunarodnom planu, potrebno je da ima saglasnost svojih zaštitnika. Sada se ne čini da je to u prvom planu, odnosno da on polako gubi i najveću međunarodnu podršku koju je imao. Naravno, nije ostavljen sam, i ne bi mogao ovako da se ponaša da nije imao zeleno svetlo od nekih krugova, koji se trenutno ne izjašnjavaju, ali očigledno da mu daju vetar u leđa da bi mogao da nastavi svoju agresivnu porlitiku", objasnio je on.

Smatra da će KiM biti u fokusu govora predsednika Srbija Aleksandra Vučića, jer je, kako kaže, to problem koji najviše ugrožava Srbiju.

Dodaje da je Međunarodna zajednica u ovom trenutku okrenuta nekim drugim, mnogo značajnijim problemima, iz njihovog ugla gledanja, to su rat u Ukrajini, ekologija i ljudska prava.

"Sigurno da će rat u Ukrajini biti zvezda ovogodišnjeg zasedanja Generalne skuštine, zato što se očekuje dolazak ukrajinskog predsednika i njegov susret sa američkim predsednikom.To će biti veoma važan medijski događaj. Srbija u ovom trenutku ima dobru poziciju i mislim da predsednik Vučić treba upravo na tome da insistira. Mislim da smo već mogli da naslutimo neke osnovne teze iz njegovog govora, da je Srbija apsolutno protiv rata, za čuvanje mira, i za postizanje kompromisnog rešenja oko Kosova", ocenio je Rakić i dodao da je Srbija na dobrom putu da izbriše onu sliku o Srbima nasilnicima, koja je bila prisutna u delu svetske javnosti dugi niz godina.