27. septembar 2023 13:49

Miščević upoznala Dokertija sa napretkom Srbije u procesu evropskih integracija

Izvor: TANJUG

podeli vest

Miščević upoznala Dokertija sa napretkom Srbije u procesu evropskih integracija

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević sastala se danas sa ministrom za evropska pitanja Ujedinjenog Kraljevstva Leom Dokertijem, koga je izvestila o napretku naše zemlje u procesu evropskih integracija, kao i o napretku na polju izrade nove medijske startegije i izmenjenih medijskih zakona.

Miščević je Dokertija upoznala sa napretkom koji je Srbija ostvarila u procesu evropskih integracija, a razgovarali su i o reformi pravosuđa koju Vlada Srbije aktivno sprovodi i ostvarenom napretku u oblasti vladavine prava, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Dokertija je zanimao stav javnog mnjenja po pitanju članstva Srbije u EU, kao i koji benefiti su za naše građane najvažniji.

Miščević je objasnila da je trenutna podrška pristupanju oko 45 procenata dok se najveće koristi osećaju u trgovinskoj razmeni sa EU, projektima koji su finansirani uz pomoć sredstava Evropske unije kao što su izgradnja saobraćajne infrastrukture, železnica i elektro energetskog sistema.

Miščević se osvrnula na nedavnu izjavu predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela da će države kandidati moći da pristupe Uniji do 2030. godine, za koju je objasnila da je vidi ne kao obećanje već kao cilj kome težimo.

Sa željom da u svojim evropskim aspiracijama uspemo, britanski ministar je istakao da Srbija može da računa na podršku Ujedinjenog Kraljevstva u reformskom procesu a pogotovo kada su u pitanju unapređenje vladavine prava i slobode medija.