13. oktobar 2023 14:48

Zatvaranje sednice SBUN - konstruktivnost ili kršenja međunarodnog prava?

Izvor: TANJUG

podeli vest

Zatvaranje sednice SBUN - konstruktivnost ili kršenja međunarodnog prava?

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Povodom mogućnosti da predstojeća sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Kosovu i Metohiji 23. oktobra bude zatvorena za javnost docent Fakulteta političkih nauka Milan Krstić ocenjuje da bi to moglo da doprinese konstruktivnosti obe strane, dok dugogodišnji ambasador pri UN Vladislav Jovanović smatra da se zatvaranje sednice najavljuje kako se ne bi čulo o posledicama kršenja međunarodnog prava.

Na sednici će biti razmatran novi Izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (UNMIK), a generalni sekretar UN Antonio Gutereš najavio je mogućnost da bi sednica prvi put mogla da bude održana van očiju javnosti.

Sednica je prvobitno bila zakazana za 18. oktobar, ali je pomerena na 23. oktobar.

Gutereš je nagovestio da bi format sednice SB UN o KiM u oktobru, kada Savetom predsedava Brazil, mogao da bude promenjen, odnosno da sednica bude zatvorena za javnost, pogotovo nakon tenzija koje su obeležile sednicu održanu 27. aprila.

"U našem kontekstu imajući u vidu da bismo se verovatno suočili sa oštrim optužbama za ono što se dogodilo u Banjskoj i da je moguće da bi bio veći pritisak na nama nego što je inače na ovakcim sednicama, to može da bude od koristi", rekao je Krstić za Tanjug.

On je naveo da se takav potez povlači samo u situacijama kada se smatra da je preveliki pritisak unutrašnjih javnih mnjenja i polarizacija koja bi, kako kaže, dovela da akteri govore previše eksplozivno, pa se onda pokušava da se kroz zatvorenu formu dijaloga govori o praktičnim i konkretnim stvarima.

"Mi još uvek ne znamo da li će to da se desi, jer ovo je samo predlog Gutereša, a onda to treba da se odluči u formatu SB da li će i biti usvojena takva procedura", podsetio je Krstić.

Krstić podseća da je odnos stalnih članica SB UN kada je reč o KiM tri prema dva, odnosno da tri priznaju, a tri članice ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova, a što se ostalih članica tiče, varira, kaže, od toga da li je Gana povukla priznanje ili nije.

"Mi smatramo da jeste, Priština tvrdi da nije, tako da je tu brojka koja je varijabilna", rekao je Krstić.

Krstić ocenjuje da je očigledno da je došlo do vrtloženja u različitim delovima zemaljske kugle i upravo, kako kaže, to povećava fokus na kosovsko pitanje iako bi neko pomislio da će fokus otići na druge teme.

"Ja mislim da to neće biti slučaj. Mnogi zbog toga ne žele da prepuste da dođe do moguće eskalacije u ovom trenutku i na Kosovu jer im je već fokus na različitim stranama tako da mislim da je u tom kontekstu dodatan pritisak i na Beograd i na Prištinu", rekao je Krstić.

Podsetio je i na intervju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Manuela Saracina, dodajući da ne postoje očekivanja samo od Beograda.

"Od Beograda se očekuje da procesuira one koji su odgovorni za Banjsku i da ne povlači poteze koje bi vodili upotrebi vojske ili državne policije na KiM, ali se od Prištine očekuje da poteze koje je izvršila a koji su doveli do inicijalne ekslacije povuče i da se uđe u ambijent za politička rešenja", rekao je on.

Na pitanje o dolasku predstavnika takozvane velike petorke koju čine izaslanik EU za dijalog i emisari predsednika SAD, Francuske, Nemačke i italijanske premijerke, Krstić kaže da je to odvojeno od Saveta bezbednosti i vezano je za pritisak ili podsticaj da se implementira Ohridski sporazum.

Ne misli da će za Beograd biti većih pritisaka od onih koji su već izneti, a to je da kazni počinioce iz Banjske, da se ne militarizuje situacija i da se proaktivno deluje u pravcu pronalaženja krize na severu.

"Srbi će hteti da se vrate u institucije ako se krene u formiranje Zajednice srpskih opština, i tu dolazimo do odgovornosti Prištine i da je glavni generator krize Aljbin Kurti", rekao je Krstić.

Dugogodišnji ambasador pri UN Vladislav Jovanović ocenjuje za Tanjug da "neko ima interes" da zatvori sednicu SB UN.

Jovanović smatra da zapad posebno ne želi da se ponovo čuje koje su posledice povreda međunarodnog prava sa njihove strane, a o čemu je nedavno govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ujedinjenim nacijama.

Vučić je, kaže Jovanović, prozvao te zemlje za nepoštovanje međunarodnog prava i na ovaj način bi mu to bilo onemogućeno.

Moguće je da će na toj sednici prema Srbiji, zbog incidenata u Banjskoj biti zaoštrenja, ali smatra i da ne mora tako da bude.

Kao jedan od razoga za zatvaranje sednice SB UN, Jovanović vidi i u tome da, kako je rekao, zapadu ne odgovara da se na otvorenoj sceni čuju kritike na račun KFOR-a i da se zaoštri pitanje kršenja međunarodnog prava.

Predsednik Vučić sinoć je, gostujući na TV Prva, rekao da postoji zahtev da sednica SB UN bude zatvorena, a razlog je, kako kaže, taj što ne mogu da se dogovore sa njim oko toga šta će da govori, podsetivši da je svoj govor na zasedanju Generalne skupštine UN u septembru održao da bi sve što je rekao ušlo u istoriju.

"Šta me briga šta će reći stranci, govorio sam u UN da bi ušlo u istoriju... Sada traže da sednica Saveta bezbednosti bude zatvorena, jer ne mogu da se dogovore sa mnom oko toga šta ću da govorim, jer niko nema kontrolu nad onim što bih mogao da kažem, to kaže Antonio Gutereš javno. Računaju da ću biti blag prema njemu, jer ga poštujem", rekao je predsednik.

"Ne dajem svoje govore nikome da ih pregleda i čita već ih sam sastavljam i pišem i izgovaram ono što želim i mislim", istakao je Vučić.