20. oktobar 2023 17:28

Profesor Miroslav Bjegović: Bajdenova podrška Izraelu može dovesti do rasplamsavanja rata

Izvor: TANJUG

podeli vest

Profesor Miroslav Bjegović: Bajdenova podrška Izraelu može dovesti do rasplamsavanja rata

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Profesor bezbednosnih nauka i specijalista za terorizam i organizovani kriminal Miroslav Bjegović izjavio je danas da je javnom podrškom američkog predsednika Džozefa Bajdena, Izrael dobio vetar u leđa u nastojanjima da izvrši kopnenu invaziju na Pojas Gaze.

Kako je Bjegović rekao Tanjugu, podrška Bajdena i SAD ne čudi jer je reč o najbližem savezniku Izraela, ali je i upozorio da to može dovesti do još većih stradanja, kao i aktiviranja terorističkih ćelija u Evropi i SAD.

"Mislim da je ovo jedan od najkrvavijih sukoba posle Drugog svetskog rata. Nažalost, nerazumnim odlukama i nepravilnim sagledavanjem sukoba, može se pretvoriti u nešto još krvavije i nešto što još nije zapamćeno na tim prostorima", uporozio je Bjegović.

On je dodao da je američki predsednik, bez obzira na deo govora gde se apeluje da se omogući dotur lekova i hrane u Pojas Gaze, uputio jasnu bezbednosnu pretnju Iranu, Jordanu, Egiptu, Siriji i Libanu da se ne mešaju u taj sukob, zato što bi ušli u sukob sa SAD.

Bjegović kaže da ne treba da čude dva američka nosača aviona koja su poslata i koja se nalaze u blizini Izraela, i koji su poruka da nisu tu slučajno, već da bi reagovali u slučaju potrebe.

"S druge strane, mislim da je Izrael dobio vetar u leđa svojim nastojanjima da kopnenim snagama uđe u Pojas Gaze, iako mislim da je to loša odluka, zato što bi to bila prekretnica u tom ratu, u smislu da bi to podigao kompletan arapski svet na noge i da bi stali na stranu Palestine. U toj situaciji, mislim da bi došlo do još krvavijeg rata i još većih stradanja. Mislim da drugog epiloga nema i da ne postoji drugi način sem onako kako to u najvećoj meri žele SAD", rekao je Bjegović.

On ističe da ne vidi razlog zašto predsednik SAD naglašava da se arapske zemlje ne smeju mešati i slati pomoć, kada Amerikanci šalju pomoć Izraelu.

"Zašto postoje dvostruki aršini? Ono što je sigurno i ono što bi trebalo sve države, ne samo Bliskog istoka i EU, već i sve članice UN, prvenstveno stalne članice Saveta bezbednosti, jeste da zatraže momentalni prekid vatre i da se u tu zonu pošalju međunarodne mirovne snage koje bi bile na liniji razdvajanja i koje bi razdvojile ova dva sukobljena naroda, kako bi stala katastrofalna stradanja i veliki broj žrtava", poručuje Bjegović.

Dodaje da, prema podacima, ima već preko 700 stradale dece ispod 14 godina i više od 1.400 žena u Pojasu Gaze.

Na pitanje da li je tolika Bajdenova podrška Izraelu zbog predstojećih izbora u SAD, Bjegović odgovara da sumnja da tako mogu da se steknu politički poeni u SAD.

Kako je rekao, odluka SAD da se direktno svrstaju na jednu stranu, naročito posle gađanje bolnice u Pojasu Gaze gde je stradalo oko 500 ljudi, među kojima i žene i deca, dovešće do besa ne samo kod kompletnog naroda na Bliskom istoku, već i kod terorističkih organizacija.

"Poznato je da su najveće i najopasnije terorističke organizacije na Bliskom istoku, i da imaju svoje ogranke i izvođače radova na celom prostoru EU i SAD. To bi moglo biti povod za aktiviranje terorističkih ćelija u tim državama. U tom slučaju, politički poeni biće u negativnom smislu, jer će sam taj govor i podrška predsednika Bajdena Izraelu, njemu i njegovoj zemlji doneti nešto što niko ne želi, a to je terorizam na tim prostorima", poručio je Bjegović.