21. oktobar 2023 10:29

Vladimir Vuletić: Predstoji oštra diplomatska borba oko pitanja KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Vuletić: Predstoji oštra diplomatska borba oko pitanja KiM

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Sociolog Vladimir Vuletić rekao je da u dijalogu Beograda i Prištine u narednom periodu predstoji velika diplomatska borba, ali je zabrinut zbog onoga što se dešava na terenu kao što je događaj u Banjskoj koji bi mogao da bude upotrebljen kao instrument protiv Srbije.

"Očigledno će biti oštra diplomatska borba. Ono što mene brine je ovo što se na terenu dešava, jer vidimo da uprokos svemu tome premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne prestaje sa tom svojom `kap po kap` politikom", rekao je Vuletić za Tanjug.

 

On je ocenio da je slučaj Banjska sada uzet kao materijal koji je zgodan da bude u rukama evropskih zapadnih pregovarača da naprave određene pomake, ali da iako je događaj bio tragičan, u smislu izostanka reakcije nije poseban.

"Imali smo svašta, ranjavanje, koliko svaki dan čujemo više od 500 incidenata različitog intenziteta. Ovde su sada izgubljeni životi, ali pogledajte sa druge strane ono što se dešava na Bliskom istoku nije ni malo pomerilo ponašanje velikih sila prema Izraelu odnosno Palestini", rekao je Vuletić.

On je ocenio da je reč o dugoročnim politikama i da je jako važno da se uvidi šta su zapravo dugoročne politike svakog od aktera, za koje događaji kao Banjska služe kao određena vrsta "materijala".

"U tom smislu Banjska nam zaista nije trebala. Kada ste već u nebranom grožđu, onda svaki povod koji može na neki način da da argumente drugoj starni, a vrlo je precizno vođena politika, vodilo se računa o svakoj izgovorenoj reči godinu i nešto dana, i onda preko noći je dat materijal drugoj strani da vam sve to dovede u pitanje", rekao je Vuletić.

Sam događaj je mogao da izazove i dodatne komplikacije, rekao je Vuletić i trebalo bi obratiti pažnju na to da se "nešto desi" uvek kada je "Kurti sateran u ćošak", kao što je to bio slučaj sada, gde je bilo gotovo izvesno da mora da pristane na neko kompromisno rešenje u vezi sa kompletnom situacijom na KiM.

Ukoliko Srbija ispuni sve svoje obaveze iz Ohridskog sporazuma, dodaje Vuletić, ostaviće EU da se bori sa Prištinom, ali to ne znači da će EU imati problem ukoliko se Priština suprotstavlja već ljudi na severu južne pokrajine.

"Problem je i u tome što kada vi pogledate unazad, kada EU kaže da će nešto završiti to nije neka garancija. Oni su se dogovorili u Briselu pre 10 godina i do danas nije završeno. Od Srbije se očekuje da se ponaša u skladu sa onim što treba da ispuni - i biće joj otvorena vrata. Ali ako oni (albanska strana) ne ispune, nigde se kaže da će to predstavljati ozbiljan problem za Srbe na KiM", rekao je Vuletić.