21. novembar 2023 13:16

NATO će pokazati uravnoteženi pristup prema kosovskom pitanju i Zapadnom Balkanu

Izvor: TANJUG

podeli vest

NATO će pokazati uravnoteženi pristup prema kosovskom pitanju i Zapadnom Balkanu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Politički filozof Dragoljub Kojčić izjavio je danas, povodom posete generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Beogradu, da se prvi put može očekivati da će zapadna politička vojna alijansa pokazati jednu vrstu uravnoteženog pristupa prema kosovskom problemu, ali i generalno prema pitanju Zapadnog Balkana.

"Pokazalo se da je uporna srpska politika za držanje međunarodnog javnog prava i za naš odnos prema problemu KiM, konačno dala rezultate, tako da je čak i generalni sekretar najveće vojne alijanse u svetu imao jednu šatl diplomatiju ovih dana - Sarajevo, Priština, Beograd", rekao je Kojčić za Tanjug.

Komentarišući reagovanje NATO-a nakon događaja u selu Banjska sa 1.000 dodatnih vojnika na KiM, koji će garantovati bezbednost na tom prostoru, Kojčić je izjavio da NATO sada, umesto vojne suprematije i politike nasilja, pokušati da se pokaže kao mirotvorac svuda u svetu, pa i na Zapadnom Balkanu.

"NATO je od odbrambene alijanse posle Drugog svetskog rata, posle devedestih godina, postao agresivna alijansa držeći se onoga da su oni pobedili u svetu. Međutim, nove međunarodne okolnosti su pokazale da se razvija jedna nova multipolarnost koju će morati da uvaži svako, pa i SAD i NATO", naveo je on.

Smatra da tzv. Kosovo neće moći da bude primljeno u NATO, već da će se insistirati na nekoj vrsti neutralnosti kompletnog Zapadnog Balkana, jer je, napominje Kojčić, to jedino prihvatljivo i trajno rešenje za budućnost Evrope.