16. decembar 2023 11:11

"Pištaljka": UN usvojile srpski predlog rezolucije o zaštiti uzbunjivača

Izvor: TANJUG

podeli vest

"Pištaljka": UN usvojile srpski predlog rezolucije o zaštiti uzbunjivača

Foto: Shutterstock.com/Alexandros Michailidis, ilustracija

ATLANTA - Na konferenciji država ugovornica Konvencije Ujedinjenih nacija protiv korupcije u Atlanti usvojena je prva rezolucija o zaštiti uzbunjivača u UN, na inicijativu portala "Pištaljka".

Pregovore su vodili osnivači i urednici "Pištaljke" Dragana Matović i Vladimir Radomirović, zajedno sa pomoćnikom ministarke pravde Vladimirom Vinšom, a rezolucija je prva koju je Srbija ikada predložila u oblasti borbe protiv korupcije.

Rezolucijom koja se usvojena u petak uveče prvi put se utvrđuju prava uzbunjivača na svetskom nivou, kao što je pravo da se ne utvrđuju motivi uzbunjivača da podnese prijavu, zatim pravo na odštetu zbog pretrpljene odmazde, kao i pravo da od stručnih advokata van državnog sektora dobiju pravnu pomoć, saopštio je portal "Pištaljka".

Rezolucija je podneta na predlog Srbije i Palestine, a svojim kosponzorstvom podržali su je Evropska unija, Ruska Federacija, Saudijska Arabija, Norveška, Tajland, Meksiko, Maroko, Brazil, Honduras, Venecuela, Kostarika, Namibija, Peru, Kuvajt, Burkina Faso, Liban i Kolumbija.

"Pištaljka" je pre 11 godina inicirala i donošenje srpskog Zakona o zaštiti uzbunjivača i učestvovala u njegovom pisanju, a već gotovo deceniju aktivno radi na njegovoj primeni.

Zakon, koji su svetski stručnjaci ocenili kao zlatni standard, bio je osnova za Direktivu EU o zaštiti uzbunjivača, a sada i za rezoluciju UN.

O Rezoluciji se pregovaralo tokom petodnevne konferencije 190 država potpisnica Konvencije UN protiv korupcije, navodi se u saopštenu ovog portala.

U pisanju ove rezolucije, osim "Pištaljke", učestvovali su američka nevladina organizacija Projekat za odgovornu vlast (GAP) i Koalicija UNKAK iz Beča.

Rad "Pištaljke" na rezoluciji doveo je do toga da po prvi put jedan srpski zakon i njegova primena postanu temelj za razvijanje regulative u svim zemljama sveta, suprotno od uobičajne prakse da se u domaćim zakonima prepisuju inostrana rešenja.

Rezolucija UN, kao i srpski zakon, predviđa da uzbunjivači ne smeju da trpe odmazdu jer su ukazali na korupciju, da prilikom zaštite uzbunjivača nije dozvoljeno ulaziti u lične motive i razloge zbog kojih je izvršeno uzbunjivanje i da pravo na zaštitu imaju i članovi porodice uzbunjivača kao i sva lica povezana sa njima.

Rezolucijom je zaštita uzbunjivača koja postoji u Srbiji postavljena kao standard za postupanje svim zemaljama sveta.

"Pištaljku" su 2010. godine osnovali novinari-uzbunjivači sa ciljem istraživanja korupcije i pružanja pomoći i zaštite ljudima koji na nju ukazuju. To je jedna od dve organizacije u svetu koja uzbunjivačima pružaju besplatnu pravnu pomoć, a do sada je pred sudom zastupala više od 130 uzbunjivača i dala više od 3.500 pravnih saveta.