29. maj 2024 21:36

Marko Đurić sa Pjerom Košarom: 185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske

Izvor: TANJUG

podeli vest

Marko Đurić sa Pjerom Košarom: 185 godina diplomatskih odnosa Srbije i Francuske

Foto: TANJUG/MSP

BEOGRAD  - Ministar spoljnih poslova Marko Đurić susreo sa danas sa ambasadorom Francuske u Beogradu Pjerom Košarom, sa kojim je razmotrio perspektivu daljeg razvoja bilateralnih odnosa u oblastima od obostranog interesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema rečima ministra Đurića, činjenica da ove godine obeležavamo 185. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje sjajan je povod za razgovor o realizaciji budućih poseta visokih zvaničnika, kojima bi se dodatno afirmisala postojeća redovna dinamika političkog dijaloga na svim nivoima.

S tim u vezi, Đurić je ocenio da lični i prijateljski odnos dvojice predsednika daje poseban podsticaj i garanciju za dalje osnaživanje sveukupne saradnje dveju država.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, šef srpske diplomatije sa zadovoljstvom je konstatovao da se, poslednjih nekoliko godina, intenzivno razvija i da počinje da sustiže odlične političke odnose.

Posebno je važno, kako je istakao Đurić, to što se Francuska već godinama nalazi među prvih deset najvećih investitora u srpsku privredu, kao i među 15 najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera naše zemlje.

Đurić je, takođe, francuskom ambasadoru preneo zahvalnost toj zemlji na podršci za izbor Srbije za predsedavajuću Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju (GPAI) za 2025. godinu, nazvavši to velikom razvojnom šansom za Srbiju u narednom periodu.