30. maj 2024 16:38

Izborna kampanja u završnici, u nedelju konačnu reč daju birači

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izborna kampanja u završnici, u nedelju konačnu reč daju birači

Foto: Shutterstock.com/ Sergey Tinyakov, ilustarcija

BEOGRAD - Kampanja za predstojeće beogradske i lokalne izbore u Srbiji danas ulazi u završnicu, a tokom proteklih nedelja stranke i vlasti i opozicije su ukazivale na njihovu važnost i da su to izbori koji prevazilaze značaj lokalnih, a na građanima je da tokom predizborne tišine saberu sve što su čuli i u nedelju iskoriste svoje biračko pravo.

U kampanji su bile više nego ranije prisutne nacionalne teme, a povodom dešavanja u Generalnoj skupštini UN, Savetu Evrope, kao i Parlamentarnoj skupštini NATO.

Glavna poruka iz SNS je da ne postoje mali i nevažni izbori i da se i na predstojećim lokalnim izborima odlučuje o budućnosti Srbije.

Prema rečima predsednika Srbije i člana Predsedništva SNS Aleksandra Vučića glas za listu "Srbija sutra" omogućava nastavak projekata i da zemlja napreduje, a tokom kampanje posebno istakao važnost da se pokaže još veća briga za ljude.

Pedsednik vlade i SNS Miloš Vučević kaže da će građani odlučivati da li žele da se nastavi putem koji je zacrtao Vučić, za politiku koja donosi nova radna mesta, veće plate i penzije, nove bolnice, škole, mostove ili da se vratimo u doba kada je nezaposlenost iznosila blizu 30 odsto i kada je prosečna plata bila manja od današnje minimalne zarade.

"Svaki izbori su svojevrsni referendum o pitanju da li želimo Srbiju koja će se razvijati u skladu s našim planom 'Skok u budućnost 2027' ili Srbiju koja neće poštovati sebe i svoje interese", rekao je on u intervjuu za današnju "Politiku".

Kada je u pitanju široki front stranaka okupljenih oko SNS Vučević ukazuje da je neophodno ujedinjenje i da je dobrodošao svako ko voli Srbiju, želi je samostalnu i slobodarsku i da Srbija nema luksuz da se deli.

I kandidat koalicije okupljene oko SNS za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić u prvi plan ističe da za Srbiju nije beznačajno da li će lokalna vlast podržavati politiku odbrane nacionalnog interesa ili će promovisati antisrpsku politiku, kao i da gradska uprava ne može da bude prava, ukoliko nema ozbiljne socijalne mere i socijalne programe.

On je naveo da nije dovoljno samo da se stavi bedž i da se kaže "Ja sam Beograd", već da ljubav prema prestonici mora da se pokaže tako što se neće podržati oni koji dele Beograđane na, kako je rekao, one koji žive u krugu dvojke i na one koji žive na obodima grada.

Šapić smatra i da Beograd treba da ima srpskog gradonačelnika i srpsku gradsku upravu.

Govoreći o mogućim postizbornim koalicijama Šapić je rekao da je dobrodošao svako ko bude želeo da zajedno sa SNS vodi grad, da ga učini boljim, kvalitetnijim, da se bavi problemima koji metropole kao što je Beograd imaju, ali ne i oni koji imaju, kako je rekao, stavove koji su suprotni nacionalnom interesu države Srbije i našem narodu.

Govoreći o planovima za naredne godine ako bude izabran za gradonačelnika, Šapić je istakao da je u toku najveći kapitalni projekat u posle Drugog svetskog rata - metro, a da će se 700 novih vozila od jeseni i zime pojaviti na ulicama.

Koalicioni partner SNS, predsednik SPS Ivica Dačić poručuje da Srbija može da bude jaka samo ako je vode ljudi koji su patriote, i da upravo u tome njihova koalicija razlikuje od opozicije.

"Oni sve što rade, predstavlja antisrpsku politiku", rekao je Dačić.

On je istakao i da je Srbiji kad god je teško potrebno jedinstvo i zajedništvo i objasnio da je to razlog zašto su zajedno na jednoj listi. "Mislimo isto o državnim i nacionalnim pitanjima i od drugih se razlikujemo po tome", poručio je Dačić.

Opozicija je u ovoj izbornoj kampanji delovala u tzv. "dva fronta". Stranka slobode i pravde, Srbija centar i koalicija NADA su se zalagali za bojkot beogradskih izbora, govorili su da ovo "nisu izbori", iako će na njih izaći u nekim drugim mestima, dok je izborna lista "Biramo borbu" čiji su predstavnici bili deo nekadašnje koalicije "Srbija protiv nasilja" promovisala borbu i učešće na izborima.

Predstavnici liste "Biramo borbu" razvili su danas baner sa terase Starog dvora na kome je pisalo "Naš grad - biramo borbu" i poručili da je to institucija koja pripada građanima i da je "Beograd naš grad" koji treba da bude "oslobođen".

"Danas smo sa balkona Skupštine grada Beograda poručili da 2. juna biramo borbu, biramo Beograd", naveli su iz te koalicije iz koje su tokom kampanje poručili da će se borba nastaviti i posle 2. juna, a strategiju stranaka koje bojkotuju izbore u Beogradu ocenili kao poziv na apatiju.

Predsednik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je biračima da ne slušaju one koji ih teraju u apatiju i bojkotuju izbore, dodajući "da su neki rešili da sede i ne rade ništa i ispada da smo im veći neprijatelji od Vučića".

Kandidat za gradonačelnika Beograda liste "Biramo borbu" Dobrica Veselinović zahvalio je svima koji su radili u ovoj kampanji, dodajući da je ona bila teška i da su ih "napadali i jedni i drugi".

"Svi su želeli da ne uspemo, da preovlada apatija i depresija, da ne biramo borbu i da ne preuzmemo odgovornost", rekao je Veselinović.

On je najavio da će se ta koalicija baviti problemim u saobraćaju, zdravstvu, obrazovanju i vrtićima, kao i borbom protiv, kako je rekao, "betonizacije Beograda, investitorskog urbanizma" i betorniranja zelenih površina u gradu.

Lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas pozvao je ranije sve opozicione stranke na "razum i odgovornost prema građanima", odnosno pozivao ih je da povuku svoje liste jer smatra "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnog izbornog procesa".

I iz koalicije NADA su poručili da se izbori 2. juna, kako su rekli, samo formalno mogu nazvati izborima.

Član Predsedništva Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Stanković rekao je juče da je na svakom građaninu da izabere da li će „poslušati glas“ američkog ambasadora Kristofera Hila i u nedelju, 2. juna izaći na izbore, ili će, kako je rekao, poslušati glas sopstvene savesti.

"Ovo nisu izbori, ništa se nije promenilo u odnosu na decembarske izbore osim možda nagore", rekao je funkcioner Nove Demokratske stranke Srbije, koja inače izlazi na izbore u drugim lokalnim samoupravama, dok beogradske izbore bojkotuje.

Koalicija "Udruženi za slobodni Novi Sad", koju čine NADA, stranke "Srbija protiv nasilja", pokret Bravo, Vojvođani - LSV pozvala je Novosađane da izađu u što većem broju kako bi "ovaj grad bio oslobođen" i ukazuju da tu cela opozicija izlazi ujedinjena i da predstavlja ozbiljnu alternativu vlasti.

Najavljuju da će pokušati da zaustave Novi Sad na vodi, a umesto njega, obezbediti centralni park za sve građane.

Na ovim izborima ima i onih koji će prvi put učestvovati kao što je lider inicijative Kreni - promeni Savo Manojlović koji je predstavio svoj stručni tim od sedam članova koji će se baviti temama zaštite životne sredine, zdravstvom, kulturom i borbom protiv korupcije.

Poručili su da će uvesti referentne cene, odnosno da će se za sve što grad plaća formirati listu realnih tržišnih cena, tako da sve ponude koje budu iznad tih cena neće ni biti razmatrane na tenderima.

Kreni-promeni ima ideju i da ako dođe na vlast u Beogradu omogući svim Beograđanima da za najviše 10 minuta hoda od bilo koje tačke u gradu stignu do veće zelene površine.

Bilo je i konkretnih najava tokom kampanje, pa je tako kandidat Narodne stranke (NS) za gradonačelnika Beograda Vladimir Gajić izjavio da će, ukoliko dobije poverenje na beogradskim izborima, ukinuti tzv. „Oko sokolovo“.

"Narod očekuje od opozicije karakter i konzistentnost. Mi imamo konkretne i dugoročne ciljeve i mislimo da ćemo napraviti odličan rezultat. Saobraćaj, zagađenost i korupcija su gorući problemi Beograda", izjavio je Gajić.

On je rekao i da bi Srbija odmah trebalo da napusti Parlamentarnu skupštinu NATO posle dodeljivanja Kosovu statusa posmatrača u toj organizaciji.