6. jun 2024 10:57

Vladimir Vuletić: Najvažnije da se nesumnjivo utvrdi tačan broj glasova stranaka u Nišu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladimir Vuletić: Najvažnije da se nesumnjivo utvrdi tačan broj glasova stranaka u Nišu

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Sociolog Vladimir Vuletić istakao je danas, da je najvažnije da u Nišu, gde i vlast i opozicija tvrde da su osvojile većinu na nedeljnim izborima, da proceduralni deo protekne kako treba i da se nesumnjivo utvrdi koliko je tačno glasova odnela koja stranka.

Kako je naveo za Tanjug, ukoliko se pokaže da opozicione stranke zajedno imaju 31 mandat, onda će oni formirati većinu, a da ukoliko se pokaže da rezultat izjednačen odnosno da obe strane imaju po 30 odbornika, onda je pred Srpskom naprednom strankom (SNS) da se odluči ili da prihvati jedan glas i tako formira većinu, ili da se ojača legitimitet SNS-a u Nišu, kao što je učinjeno u Beogradu.

Na pitanje zašto opozicija nije stala uz nosioca liste "I ja sam Beograd - Kreni promeni" Sava Manojlovića koji je predložio vraćanje mandata, napuštanje republičkog parlamenta i građansku neposlušnost, Vuletić je rekao da su svi u opoziciji prepoznali da sada postoji borba za liderstvo u opoziciji i da bi prihvatanjem tog predloga Manojlović postao lider opozicije što, smatra on, opozicija ne želi.

"S jedne strane imate Dragan Đilasa i grupaciju koja je njemu bila solidarna, koji njega na neki način vide kao lidera opozicije, i imate grupu stranaka koje su izašle na izbore kako bi se oslobodile nečijeg liderstva a ne da bi dobile novog lidera. Način na koji se Manojlović postavio je to da ako prihvate to što on traži, on bi nesumnjivo postao lider opozicije", ocenio je sociolog.

Ukoliko opozicija ne podrži ovaj predlog, Vuletić kaže da Manojlović računa i na to da će dobiti podršku jednog dela opoziciono orijentisanih građana koji se inače protive političkim dogovorima i institucionalizovanoj politici.

Komenatrišući izbore za Evropski parlament koji će trajati od danas do 9. juna, Vuletić je ocenio da bi suverenističke strane, odnosno desnica, mogle da osvoje značajnu većinu na tim izborima da nema rata u Ukrajini, ali napomenuo da sve intenzivnija retorika homogenizuje birače u Evropi koji će se verovatno odlučiti da u većoj meri daju glas sadašnjim strankama.

"Ti stari termini levica desnica više nisu aktuelni, sada imate borbu između onoga što su zagovornici transnacionalnog kapitala prerušeni u liberale, zeleno-leve koalicije, ili zaogrnuti tom ideologijom, i oni iza kojih stoji krupni nacionalni kapital koji se mogu nazvati suverenistima", objasnio je sociolog.