4. jul 2024 13:50

Đurić: Broj japanskih kompanija u Srbiji u stalnom porastu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Đurić: Broj japanskih kompanija u Srbiji u stalnom porastu

Foto: Tanjug

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Marko Đurić razgovarao je danas sa ambasadorom Japana u Republici Srbiji Akirom Imamurom i tom prilikom podsetio da su Srbija i Japan 2022. godine obeležili 140. godišnjicu prijateljstva, i da ta duga tradicija bilateralnih odnosa daje podstrek daljem širenju saradnje dve zemlje.

Sagovornici su ukazali da će predstojeća poseta ministarke inostranih poslova Japana Joko Kamikave Srbiji biti prilika za razmenu mišljenja o pitanjima od značaja za dalje jačanje veza Srbije i Japana, posebno u domenu ekonomije.

Šef srpske diplomatije ocenio je da su japanske kompanije, čiji broj u Srbiji iz godine u godinu raste, prepoznale dobar privredni ambijent, što je rezultat ozbiljne politike koju je sprovodila Vlada Republike Srbije u proteklih 10 godina.

Kada je reč o odnosima u regionu, Đurić je rekao da je Srbija orijentisana ka miru i stabilnosti, što je neophodan preduslov za napredak celog regiona, kao i proces pridruživanja Evropskoj uniji.

S tim u vezi, ministar je naglasio da je Beograd posvećen dijalogu sa Prištinom, i da želi da ima konstruktivnu ulogu u cilju pronalaženja održivih rešenja, ali da sa druge strane ne postoji sagovornik za normalizaciju odnosa.

Uzimajući u obzir da će Osaka biti domaćin "Ekspo 2025", gde se očekuje i prisustvo delegacije iz Srbije, Đurić je pozvao Japan da bude jedan od učesnika Specijalizovane izložbe "Ekspo", koja će 2027. godine biti održana u Beogradu.