16. novembar 2023 23:00

Radnici u stotinama Starbaks kafea u SAD stupili u štrajk

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radnici u stotinama Starbaks kafea u SAD stupili u štrajk

Foto: AP Photo/Bebeto Matthews

VAŠINGTON - Radnici u stotinama kafea Starbaks u SAD danas su napustili radna mesta u znak protesta u kojem zahtevaju zapošljavanje većeg broja radnika i bolje rasporede posla, saopštio je danas sindikat ''Ujedinjeni radnici''.

Štrajk je organizovan na dan kada kompanija Starbaks organizuje ''Dan crvene čaše'', kada se mušterijama dele besplatne crvene čaše sa prazničnim ukrasima, što obično privlači veliki broj mušterija, pa je tako prošle godine na taj dan promet kompanije skočio za 94 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navodi Glas Amerike.

S druge strane, kompanija je saopštila da su sve njene radnje u SAD otvorene i da ''nekoliko desetina prodavnica sa nekim partnerima štrajkuje, ali je više od polovine otvoreno i služi mušterije".

Sindikat zastupa prava više od 9.000 radnika Starbaksa u oko 360 radnji u SAD, a u ponedeljak je saopštio da je današnji štrajk jedan od ''najtežih'' dana, pošto ''nedovoljni broj radnika'' treba da usluži mnogo mušterija, i da ih maltretiraju nezadovoljne mušterije koje dugo čekaju da im se posluži kafa.

Starbaks ima gotovo 10.000 radnji u SAD i tvrdi da sindikat zastupa manje od 3 odsto zaposlenih, dodajući da sindikat nije učestvovao u pregovorima više od četiri meseca.

Radnici Starbaksa štrajkovali su i prošle godine na isti dan, u znak protesta zbog otpuštanja, zatvaranja radnji i drugih poteza sa koje su navodili da predstavljaju ''osvetu'' kompanije zbog toga što su se zaposleni pridružili sindikatu.

Starbaks je ranije ovog meseca najavio da će naredne godine povećati satnicu za radnike za najmanje 3 odsto, što su zaposleni kritikovali i naveli da je profit kompanije u četvrtom kvartalu povećan za 11 odsto.