10. avgust 2024 18:34

RIA: Alžir zatražio sastanak SB UN zbog izraelskog napada na školu u Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

RIA: Alžir zatražio sastanak SB UN zbog izraelskog napada na školu u Gazi

Foto: AP Photo/

NJUJORK - Alžir je danas zatražio sastanak Saveta bezbednosti UN u vezi sa izraelskim napadom na školu u Gazi, u kojem je ubijeno 100 ljudi, rekao je za RIA Novosti izvor u SB UN.

Neimenovani izvor nije izneo detalje o datumu i vremenu održavanja sednice SB UN. Ranije danas, palestinske službe za vanredne situacije javile da je izraelski avion ispalio tri rakete na školu Al-Tabain u Gazi, gde su se Palestinci okupili na jutarnjoj molitvi.

Prema preliminarnim podacima, u napadu je ubijeno 100 ljudi. Izraelska vojska je navela da su se u školi nalazili borci Hamasa, podseća RIA Novosti.

Borelj: Užasnut sam zbog napada Izraela na školu gde su se sklonili raseljeni

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je da je užasnut zbog napada Izraela na školu u kojoj su bili smešteni raseljeni ljudi u Gazi.

"Užasnut sam prizorima iz škole koja je bila sklonište u Gazi koju su pogodile izraelske snage, sa navodno desetinama palestinskih žrtava.

Najmanje 10 škola bilo je na meti poslednjih nedelja. Nema opravdanja za ove masakre", napisao je Borelj na platformi X (Tviter). 

Turska osudila napad na školu u Gazi: Izrael počinio novi zločin protiv čovečnosti

Ministarstvo spoljnih poslova Turske osudilo je danas napad izraelskih snaga na školu u Gazi i ocenio da je Izrael počinio novi zločin protiv čovečnosti ubivši više od stotinu civila koji su se sklonili u školu u kvartu Al-Daraj u Gazi.

U saopštenju iz Ankare se navodi da je i ovaj napad pokazao da vlada izraelskog premijera Benjamina Netanjahua želi da sabotira pregovore za uspostavljanje trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

Tursko Ministarstvo je takođe navelo da su u ovom zločinu saučesnici i svi međunarodni akteri koji ne čine ništa da se zaustavi Izrael, prenosi Anadolija.

Kancelarija za medije vlade u Pojasu Gaze saopštila je da je rano u subotu, izraelska vojska gađala raketama školu Al-Tabaeen u u distriktu Al-Daraj na istoku Gaze, u kojoj su smešteni raseljeni, ubivši najmanje 100 Palestinaca.

IDF: Najmanje 20 terorista ubijeno u školi u Gazi, broj poginulih preuveličan

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je najmanje 20 militanata grupe Hamas, uključujući i komandante, poginulo u napadu na školu Al-Tabaen u Gazi, odbacujući tvrdnje palestinskih vlasti da je u napadu ubijeno više od 100 Palestinaca.

IDF navodi da je komandna soba Hamasa i palestinskog Islamskog džihada bila smeštena u sobi za molitvu u školi Al-Tabaen, u naselju Daraj u Gazi, prenosi Tajms of Izrael.

"Prema preliminarnim podacima, brojevi koje je objavila vladina kancelarija za medije u Gazi, koja deluje kao medijska ruka Hamasa, su preuveličane i ne poklapaju se sa informacijama koje su dostupne IDF-u", navedeno je u saopštenju.

Palestinske vlasti u Gazi prethodno su saopštile da je više od 100 Palestinaca ubijeno, a desetine ranjeno u izraelskom napadu na školu u Gazi u kojoj su smešteni raseljeni.

"Izraelski udari bili su usmereni na raseljene ljude dok su obavljali jutarnju molitvu, zbog čega je broj žrtava veliki", navela je vlada u Gazi koju predvodi Hamas.