27. oktobar 2024 21:38

Vladajuća koalicija izgubila većinu u japanskom parlamentu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vladajuća koalicija izgubila većinu u japanskom parlamentu

Foto: AP Photo, File/Junji Kurokawa

TOKIO - Japanska vladajuća koalicija izgubila je većinu na izborima koji su danas održani, pokazuju preliminarni rezultati.

Ovakav ishod glasanja, ostavlja četvrtu po veličini svetsku ekonomiju suočenu sa perspektivom da manje partije budu kreatori pregovora o budućoj koaliciji, piše Politiko.

Prema preliminarnim rezultatima, vladajuća koalicija Liberalno demokratske partije (LDP) - Komeito neće dobiti većinu u japanskom parlamentu od 465 poslanika gde je dosad imala 247 mesta.

Sada joj se predviđa najviše 219, što je manje nego 233 koliko je neophodno za većinu u donjem domu

Ankete: Japanska vladajuća LDP gubi većinu na izborima za Donji dom parlamenta

Japanska vladajuća Liberalno demokratska partija (LDP) premijera Šigeru Išibe izgubiće većinu u Predstavničkom domu parlamenta nakon današnjih izbora, pokazuju izlazne ankete japanske agencije Kjodo.

Ishod izbora koji predviđaju ankete pokazuje nepoverenje birača u LDP nakon skandala oko fondova za finansiranje kampanja, uprkos tome što je Išiba obećao političke reforme, istovremeno nastojeći da privuče birače planom o dodatnoj pomoći za domaćinstva pogođena inflacijom.

U nadmetanju za 465 mesta u Predstavničkom domu parlamenta, Išiba je postavio kao cilj za koaliciju svoje LDP partije i manje stranke Komeito osvajanje više od 233 poslaničkih mesta što je minimalni prag.

Neke od glavnih opozicionih partija verovatno će povećati broj poslanika u donjem domu, navodi Kjodo. LDP, koja je imala 256 poslanika pre izbora, suočen je sa žestokom borbom, a ankete predviđaju da će vodeća opoziciona partija, Ustavna demokratska stranka Japana, povećati broj poslanika u odnosu na ranijih 98 mesta.

Na izborima u Japanu odlučuje se o neizvesnoj političkoj sudbini premijera Išibe

Japanski birači na današnjim izborima odlučivaće o sudbini vlade premijera Šigerua Išibe, a analitičari smatraju da će birači kazniti vladajuću koaliciju zbog skandala sa javnim finansijama i inflacijom što bi moglo da okonča deceniju dominacije Išibine Liberalno-demokratske partije (LDP).

Prema anketama, LDP i njen dugogodišnji partner Komeito će, u trenutku kada se Japan bori sa rastućim troškovima života i sve napetijim odnosima sa susednom Kinom, doživeti težak poraz na današnjim izborima i koalicija bi mogla da izgubi parlamentarnu većinu, prenosi Rojters.

Gubitak većine u donjem domu primorao bi Išibu, koji je na vlasti tek mesec dana, na pregovore o podeli vlasti sa manjim strankama, što bi donelo neizvesnost za pojedine političke agende, iako nijedna anketa ne predviđa da će LDP biti isključena iz vlasti.

Ako nakon izbora Išiba bude primoran da izabere partnere koji favorizuju održavanje kamatnih stopa blizu nule, politička previranja bi mogla da uzdrmaju tržište i da postanu izazov za Banku Japana koja želi postepeno povećanje kamatnih stopa.