19. jun 2023 16:59

Britanija planira da drži rusku imovinu zamrznutom dok se Ukrajina ne obešteti

Izvor: TANJUG

podeli vest

Britanija planira da drži rusku imovinu zamrznutom dok se Ukrajina ne obešteti

Foto: Shutterstock.com/Yuri Turkov, ilustracija

LONDON – Britanija je danas uvela zakon koji će joj omogućiti da zadrži sankcije protiv Rusije sve dok Moskva ne isplati odštetu Kijevu i najavila je nov način za korišćenje zamrznute imovine kako bi bila donirana za obnovu Ukrajine.

U novom zakonu biće navedeno da se sankcije mogu koristiti za isplatu odštete od Rusije, preneo je Rojters.

"Dok Ukrajina nastavlja da se brani od ruske invazije, posledice Putinovog rata su očigledne, a potrebe Ukrajine za rekonstrukcijom jesu i biće ogromne", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

Dodao je da je Velika Britanija spremna da koristi sankcije, kako bi osigurala da Rusija plati rekonstrukciju Ukrajine.

Od početka rata u Ukrajini prošle godine u februaru, Britanija je zamrznula više od 18 milijardi funti (23 milijarde dolara) imovine i sankcionisala preko 1.550 ruskih pojedinaca, uključujući Romana Abramoviča, bivšeg vlasnika fudbalskog kluba Čelsi.

Britanska vlada takođe je saopštila da će Rusi pod sankcijama koji se izjasne da podržavaju Ukrajinu, odsada imati novi način da doniraju svoja zamrznuta sredstva za obnovu Ukrajine.

"Ovo će biti dobrovoljni proces u kojem će pojedinci pod sankcijama moći da usmere sredstva koja bi izričito išla u svrhu podrške oporavka i rekonstrukcije Ukrajine", rekao je Kleverli i naglasio da neće biti prinude pojedinaca niti ohrabrivanja da prebace sredstva za davanje donacije.