22. jun 2023 15:15

Pariz: Najavljen niz mera za pomoć zemljama pogođenim prirodnim katastrofama

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pariz: Najavljen niz mera za pomoć zemljama pogođenim prirodnim katastrofama

Foto: AP Photo, Pool/Thomas Padilla

PARIZ - Predsednik Svetske banke Adžaj Banga najavio je danas niz mera za pomoć zemljama pogođenim prirodnim katastrofama, uključujući pauzu u otplati dugova zajmodavcu, na skupu svetskih lidera u Parizu kako bi se dao podsticaj novoj globalnoj finansijskoj agendi.

Oko 40 lidera, uključujući 10-ak iz Afrike, kineskog premijera Li Kećanga i predsednika Brazila Luisa Inasia Lule da Silve, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, su na "Samitu za novi globalni finansijski pakt", preneo je Rojters.

Samit ima za cilj da podstakne finansiranje zemalja sa niskim prihodima, reformisanje posleratnih finansijskih sistema i oslobođanje sredstva za rešavanje klimatskih promena postizanjem konsenzusa na najvišem nivou o tome kako da se promovišu brojne inicijative u okviru tela kao što su G20, COP, MMF-Svetska banka i Ujedinjene nacije.

"Jasno je da međunarodna finansijska arhitektura

nije uspela u svojoj misiji da obezbedi globalnu sigurnosnu mrežu za zemlje u razvoju", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, nazvavši sistem zastarelim, nefunkcionalnim i nepravednim.

Lideri su spremni da podrže zalaganje za multilateralni razvoj banaka poput Svetske banke, da izlože većem riziku rizik za povećanje pozajmljivanja, prema nacrtu saopštenja u koji je Rojters imao uvid.

Predsednik Svetske banke Adžaj Banga izneo je "skup alata", uključujući nuđenje pauze u otplati duga, dajući zemljama fleksibilnost da preusmere sredstva za reagovanje u vanrednim situacijama, obezbeđujući nove vrste osiguranja za pomoć razvojnim projektima i pomažući vladama da izgrade sisteme za hitne slučajeve unapred.

Kina, najveći bilateralni kreditor na svetu, zalaže se za da zajmodavaci poput Svetske banke ili Međunarodnog

Monetarnog fonda apsorbuju deo gubitaka čemu se institucije i bogate zemlje protive.

Pozivajući se na rat u Ukrajini, klimatsku krizu, širenje dispariteta i opadajući napredak, lideri su kazali da je Svetskoj banci i drugim multilateralnim finansijskim institucijama potrebna nova vizija.

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da svetski lideri, privatni sektor i međunarodne organizacije, moraju odmah da deluju kako bi promenili način na koji je globalni finansijski sistem funkcionisao ili rizikuju da izgube poverenje ljudi.

"Ako promašimo cilj...poverenje naših ljudi će biti izgubljeno", rekao je Makron na samitu u Parizu, dodajući da će naredne dve godine biti kritične.

Moramo da stvorimo kolektivnu dinamiku i potrebno nam je mnogo više od privatnog sektora, istakao je on.

Dvodnevni samit ima za cilj kreiranje mape puta za naredna 18 do 24 meseca, od relaksacije dugova do finansiranja klimatskih promena.

Samit u Parizu nema mandat za donošenje formalnih odluka, naglasili su francuski organizatori, ali ima za cilj da pruži snažan politički podsticaj rešavanju ključnih problema o kojima će se raspravljati na predstojećim klimatskim konferencijama i drugim međunarodnim sastancima.