12. jul 2023 13:55

Visoki komesar UN traži od Rusije da poštuje humanitarno pravo u Ukrajini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Visoki komesar UN traži od Rusije da poštuje humanitarno pravo u Ukrajini

Foto: Shutterstock.com/nexus 7, ilustracija

ŽENEVA - Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk pozvao je danas Rusiju da poštuje humanitarno pravo, nakon što je izneo dokaze objavljene u izveštaju od pre dve nedelje o proizvoljnom pritvoru, mučenju i seksualnom nasilju nad civilima u Ukrajini.

Misija UN u Ukrajini je dokumentovala proizvoljno pritvaranje više od 900 civila od početka ruskog napada 24. februara 2022. do 23. maja ove godine i pogubljenja po prekom postupku njih 77, preneo je Rojters.

"Preko 90 odsto zatvorenika koje drži Ruska Federacija koje smo bili u mogućnosti da intervjuišemo reklo da su bili podvrgnuti mučenju i zlostavljanju, uključujući seksualno nasilje, u nekima slučajevima od strane ruskog bezbednosnog osoblja", rekao je Tirk.

Prema njegovim rečima, ovi nalazi su šokantni.

Oni znače da Rusija treba da uputi svoje osoblje da se ponaša u skladu sa međunarodnim ljudskim pravima i humanitarnim pravom, istakao je Tirk.

On je kazao da je njegova kancelarija zabeležila i neka kršenja koja je počinila Ukrajina.

"Takođe smo otkrili da je ukrajinsko osoblje na nezvaničnim pritvorskim mestima ili u mnogo manjoj meri u službenim istražnim zatvorima, sprovodilo torturu ili zlostavljanje, uključujući seksualno nasilje, koje je uglavnom uključivalo pretnje", naglasio je Tirk.