15. septembar 2023 17:20

Evropska komisija: Završen monitoring Bugarske i Rumunije

Izvor: TANJUG

podeli vest

Evropska komisija: Završen monitoring Bugarske i Rumunije

Foto: Shutterstock.com/Quinta, ilustracija

BRISEL - Evropska komisija danas je i zvanično okončala postupak nadzora Bugarske i Rumunije koji je uveden odmah po njihovom ulasku u EU-u zbog manjkavosti u pravosuđu, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Komisija je danas stavila van snage dve odluke kojima je uspostavljen mehanizam poznat kao Mehanizam saradnje i provere (CVM).

"Želela bih da čestitam Bugarskoj i Rumuniji na velikom napretku koji su postigle od njihovog pristupanja EU. Vladavina prava jedna je od osnovnih vrednosti naše Unije i obe članice sprovele su velike reforme proteklih godina i danas priznajemo te napore stavljajući tačku na CVM”, izjavila je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen, prenosi Hina.

Dodala je da će se stanje u pravosuđu u Bugarskoj i Rumuniji pratiti u redovnim godišnjim izveštajima o vladavini prava koji se rade za sve države članice.

CVM je uveden kao prelazna mera kako bi se pratio napredak u području reforme pravosuđa i borbe protiv korupcije u obe zemlje te dodatno borbe protiv organiziranog kriminala u Bugarskoj.

EK je redovno od 2007. godine objavljivala izveštaj o napretku tih zemalja u području pravosuđa i unutrašnjih poslova. U oktobru 2019. godine objavljen je poslednji izveštaj za Bugarsku, a u novembru 2022. za Rumuniju.

Komisija i zemlje članice ocijenile su sada da su obe zemlje “ispunile svoje obveze utvrđene u okviru CVM-a u vreme njihovog pristupanja Uniji.

 Taj posebni nadzor stavljao je te dve države u nepovoljniji položaj u odnosu na ostale pa su neretko bile smatrane drugorazrednim članicama.

Taj nadzorni mehanizam više je puta korišten kao argument da ne budu primljene u Šengenski prostor bez unutrašnjih graničnih kontrola na prostoru EU-a.