11. januar 2024 18:41

Hag: Južna Afrika optužila Izrael da podvrgava Palestince aparthejdu i genocidu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Hag: Južna Afrika optužila Izrael da podvrgava Palestince aparthejdu i genocidu

Foto: AP Photo/Patrick Post

HAG - Južna Afrika navela je danas na otvaranju ročišta pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, a povodom tužbe te zemlje protiv Izraela na navodni genocid u Pojasu Gaze, da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.

Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio član dva Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948. godine, čineći akte koji potpadaju pod definiciju genocida, preneo je Rojters.

Akcije Izraela pokazuju obrazac sistematičnog ponašanja iz kojeg se može zaključiti da je u pitanju genocid, rekao je advokat Visokog suda Južne Afrike Adila Hasim.

Južna Afrika od MSP zahteva i hitnu suspenziju izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze.

Proizraelski i propalestinski protesti ispred Međunarodnog suda pravde u Hagu

Proizraelske i propalestinske organizacije održale su protest ispred zgrade Međunarodnog suda pravde u Hagu gde je danas otvoreno ročište povodom tužbe Južne Afrike protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze.

Hiljade pristalica Izraela pevale su pesme i nosile holandske i izraelske zastave marširale su do zgrade suda, a među demonstrantima su bili i rođaci kidnapovanih ili ubijenih civila u napadu palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra, prenosi Rojters.

"Danas su iznete apsurdne optužbe protiv Izraela za genocid, dok Hamas svakodnevno čini zločine protiv čovečnosti", rekao je jedan od demonstranata Majk Levi, čiji je brat talac Hamasa.

Naveo je da su njegov brat i ostali taoci i dalje u Gazi, dodavši da "o tome niko ne priča".

HRW: Međunarodna zajednica da osigura da se Izrael pridržava odluka suda

Izvršna direktorka organizacije Hjuman rajts voč (HRW) Tirana Hasan izjavila je danas da međunarodna zajednica mora da osigura da se Izrael pridržava odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu i pohvalila Južnu Afriku zbog pokretanja postupka zbog navodnog genocida u Pojasu Gaze.

"Ako Izrael ne poštuje mere ili odluka suda, onda je na međunarodnoj zajednici da osigura da se izvrši pritisak kojim bi Izrael bio ohrabren da zaista primeni mere", rekla je Hasan za Rojters.

Dodala je da se od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra dešavaju "flagrantna kršenja međunarodnog humanitarnog prava".

"Uspeli smo da dokumentujemo elemente jednog zločina - zločina gladovanja", navela je Hasan.

Netanijahu: Licemerje i laži predstavljeni najvišem sudu UN

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da su licemerje i laži predstavljeni najvišem sudu UN, dodajući da bi optužba Južne Afrike protiv Izraela za genocid u Gazi mogla da se dogodi samo u svetu okrenutom naglavačke.

"Borimo se protiv terorista, borimo se protiv laži", istakao je Netanijahu, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, danas je Izrael video da je svet okrenut naopačke i da je on optužen za genocid dok se bori protiv genocida.

"Izrael se bori protiv terorista ubica koji su izvršili zločine protiv čovečnosti: klali su, silovali, palili, komadali, odrubljivali glave - deci, ženama, starijima, mladićima i devojkama", rekao je on.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela: Južna Afrika deluje kao pravna produžena ruka Hamasa

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je danas da je Južna Afrika "pravna produžena ruka Hamasa", nakon što je ta zemlja predstavila svoj slučaj pred Međunarodnim sudom pravde u vezi sa tužbom protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze.

"Južna Afrika, koja funkcioniše kao pravna produžena ruka terorističke organizacije Hamas, u potpunosti je iskrivila stvarnost u Gazi i ignorisala činjenicu da su se teroristi Hamasa infiltrirali u Izrael, gde su ubijali, pogubili, masakrirali, silovali i kidnapovali izraelske državljane, samo zato što su bili Izraelci, u pokušaju da izvrše genocid", napisao je portparol izraelskog ministarstva Lior Hajat na društvenoj mreži X.

Dodao je da Južna Afrika "nastoji da dozvoli Hamasu da se vrati u Izrael i počini ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i seksualne zločine koje su više puta počinili 7. oktobra".

"Predstavnici Hamasa u sudu, južnoafrički advokati, takođe ignorišu činjenicu da Hamas koristi civilno stanovništvo u Gazi kao živi štit i da deluje iz bolnica, škola, skloništa Ujedinjenih nacija, džamija i crkava sa namerom da ugrozi živote stanovnika Pojasa Gaze", naveo je Hajat.

Hamas: U izraelskim napadima na Gazu dosad ubijeno 23.469 Palestinaca

Najmanje 23.469 Palestinaca stradalo je u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Hamasa.

Dodaje se da su povređene još 59.604 osobe, prenosi Rojters.

Iz Hamasa ističu da većinu ubijenih čine žene i deca.

IDF: Na Zapadnoj obali ubijen operativac palestinskog Islamskog džihada

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je na severu Zapadne obale ubijen operativac palestinske militantne grupe Islamski džihad Majdi Abd el Latifa Fašafša.

"Rezervisti elitne jedinice Duvdevan i službenici granične policije, koji su delovani u selu Džaba na severu Zapadne obale, ubili su traženog višeg operativca palestinskog Islamskog džihada", naveli su iz IDF-a, prenosi Tajms of Izrael.

Dodaje se da je u akciji zaplenjeno oružje iz kuće pripadnika Islamskog džihada i drugih objekata u selu, kao i da je jedan Palestinac uhapšen.

Borelj: Izjave Izraelaca o prinudnom izmeštanju civila iz Gaze neprihvatljive

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj poručio je danas da su izjave pojedinih članova izraelske vlade o prinudnom izmeštanju civila iz Pojasa Gaze neprihvatljive.

"Izjave nekih predstavnika izraelske vlade o onemogućavanju civilima da žive u Gazi i prisiljavanju civila da odu odatle su uznemirujuće, kontraproduktivne i opasne", napisao je Borelj na društvenoj mreži X.

On je dodao da civili u Pojasu Gaze moraju da budu zaštićeni. "Insinuacije o prinudnom izmeštanju su potpuno neprihvatljive", naveo je Borelj.

Vicekancelar Nemačke u Izraelu: Ne razumem optužbe za genocid protiv Izraela

Nemački ministar ekonomije i vicekancelar Robert Habek rekao je danas u izraelskom gradu Sderotu da ne može da razume tužbu za genocid koju je zbog izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze Južna Afrika podnela protiv Izraela.

Habek je istakao da oseća empatiju prema ljudima koji pate u Pojasu Gaze i gube porodice i decu "kao rezultat ovog užasnog sukoba", preneo je nemački Frankfurter Algemajne Cajtung.

Dodao je međutim, da Izrael ne može da nastavi sa vojnim akcijama, kao do sada.

"Ali genocid je nešto drugo, to je namerna želja da se zbrišu etničke grupe ili verske zajednice, to je namerno istrebljenje", rekao je Habek.

Izraelska vojska nastavlja operacije u južnoj i centralnoj Gazi

Izraelska vojska objavila je danas da sprovodi operacije u južnom i centralnom delu Pojasa Gaze.

Vojska navodi da je ubijeno 11 naoruženih pripadnika Hamasa u Magaziju, kao i pet operativaca te palestinske grupe u Kan Junisu.

U svom novom saopštenju, izraelska vojska je precizirala da nastavljaja da deluje u Magaziju i Kan Junisu unutar Pojasa Gaze i da su tamo identifikovane "naoružane terorističke ćelije" koju su eliminisali.

IDF: Ubijeni novinari Al Džazire pripadali terorističkim grupama

Izraelske odbrambene snage (IDF) tvrde, pozivajući se na obaveštajne podatke, da su dvojica novinara Al Džazire koji su bili na meti vazdušnog napada u nedelju u Rafi na jugu Gaze, bili članovi terorističkih organizacija u Pojasu Gaze.

Napad je izveden nakon što su IDF saopštile da su uočile terorističkog operativca koji je upravljao dronom, a zatim udario u automobil u kojem su se nalazili.

Hamza Vael Dahduh, sin dopisnika Al Džazire iz Gaze Vaela Dahduha, i Mustafa Turija, snimatelj AFP-a koji je takođe radio za katarsku televiziju, su poginuli u napadu, prenosi Tajms of Izrael.

IDF tvrdi da obaveštajni podaci potvrđuju da su obojica članovi terorističkih grupa sa sedištem u Gazi i da su bili „aktivno uključeni u napade na snage IDF-a“.

Blinken u poseti Egiptu, razgovaraće sa El-Sisijem o zaustavljanju rata u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovaraće danas u Egiptu sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el-Sisijem o zaustavljanju rata u Pojasu Gaze.

Blinken se u sredu sastao sa predsednikom Palestinske samouprave Mahmudom Abasom na okupiranoj Zapadnoj obali.

To je četvrta poseta Blinkena regionu Bliskog istoka od početka rata u Pojasu Gaze, radi sprečavanja širenja sukoba.

Blinken je rekao Abasu da Bela kuća podržava "opipljive korake" ka stvaranju palestinske države, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Blinken je ponovio dugogodišnji stav Vašingtona da pored Izraela mora postojati i palestinska država, kao i da obe strane treba da žive u miru i sigurnosti, preneo je Tajms of Izrael.

Smotrič: Glasanje o revidiranom ratnom budžetu odloženo do sledeće nedelje

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič saopštio je danas da je glasanje o amandmanu na budžet za 2024. godinu u svetlu velike potrošnje zbog tekućeg rata, odloženo za sledeću nedelju.

U saopštenju iz njegovog kabineta, Smotrič kaže da je nakon razgovora sa državnim tužiocem dogovoreno da se glasanje odloži do nedelje kako bi se omogućio završetak „stručnog pravnog posla” na vladinim odlukama u rebalansu budžeta, prenosi Tajms of Izrael.

Ministar Beni Ganc rekao je ranije da njegova stranka tek treba da odluči kako će glasati o izmenama.

Huti: Rezolucija Saveta bezbednosti UN je politička igra

Lider Huta Mohamed Ali al Huti poručio je danas da je rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom se od jemenskih pobunjenika zahteva da prestanu sa napadima na trgovačke brodove u Crvenom moru, predstavlja "političku igru" i da su SAD te koje krše međunarodno pravo.

Al Huti je u objavi na X platformi rekao da ono što jemenski militanti rade ulazi u okvire "legitimne odbrane" i da će svaka akcija sa kojom se budu suočili imati odgovarajući odgovor, prenosi Rojters.

"Pozivamo Savet bezbednosti da odmah oslobodi 2,3 miliona ljudi iz izraelsko-američke opsade Gaze“, saopštio je vođa Huta.