9. februar 2024 13:37

Sirski postavljen za vrhovnog komandanta ukrajinske vojske: Rođen u Rusiji, branio Kijev i Harkov od Rusa

Izvor: TANJUG

podeli vest

Sirski postavljen za vrhovnog komandanta ukrajinske vojske: Rođen u Rusiji, branio Kijev i Harkov od Rusa

Foto: Ukrainian Presidential Press Office via AP/

KIJEV - General-pukovnik Oleksandr Sirski, koji je danas postavljen za vrhovnog komandanta ukrajinske vojske, rođen je u Rusiji, a u Ukrajini živi od 80-ih godina prošlog veka.

Za njegovo ime vezuju se uspešne odbrana Kijeva i Harkova, kao i neuspeh kod Bahmuta.

On je na novu funkciju imenovan, nakon što je sa nje u četvrtak smenjen Valerij Zalužni.

Sirski je rođen jula 1965. u Vladimirskoj oblasti u Rusiji, koja je tada, kao i Ukrajina, bila deo Sovjetskog saveza.

Studirao je u Moskvi na Višoj vojnoj komandnoj školi i pet godina služio u Sovjetskom artiljerijskom korpusu.

Neki vojni analitičari veruju da njegova taktika na bojnom polju u skladu sa njegovom sovjetskom obukom.

Sirski je postao šef ukrajinskih kopnenih snaga 2019. godine.

On je ranije komandovao ukrajinskim trupama koje su se borile protiv pobune koju je podržala Moskva u istočnim regionima Donjecka i Luganska koja je počela 2014.

Sirski je odigrao značajnu ulogu u nekoliko odlučujućih operacija ukrajinske vojske nakon ruskog napada na Ukrajinu, prenela je "Ukrajinska pravda".

Prva je uspešna odbrana Kijeva u februaru-martu 2022.

Sirski je bio odgovoran za pripremu i same prestonice za odbranu i za liniju zadržavanja neprijatelja na uslovnoj granici reke Irpin.

Rusija je navodno planirala da zauzme Kijev "za tri dana", ali se umesto toga povukla pošto je pretrpela velike gubitke u bici koja je trajala više od mesec dana, preneo je "Kijev indipendent".

Da bi odbranio Kijev, Sirski je naredio svim centrima za vojnu obuku da formiraju specijalne privremene bataljone i isporuče artiljerijske sisteme koji se inače koriste za obuku u prestonicu, kako je tada rekao "Vašington postu".

Sirski je podelio grad i okolni region na sektore i dodelio im generale iz centara vojnog obrazovanja da vode svaku oblast, stvarajući jasan lanac komandovanja na koji bi odgovarale sve ukrajinske vojne jedinice i bezbednosne službe, naveo je američki list.

Za uspešnu odbranu Kijeva i oslobođenje severa, Sirski je 18. marta 2022. godine odlikovan Ordenom Bogdana Hmeljnickog II stepena.

Tri nedelje kasnije odlikovan je Herojem Ukrajine - "za ličnu hrabrost, značajan doprinos zaštiti državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine".

Nakon što su se Rusi povukli iz Kijeva i sa celog severa, Sirski je komandovao dvema kontraofanzivnim operacijama Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Harkova: prva je bila u proleće 2022. godine, kada je bilo moguće potisnuti ruske snage severno od grada da spreči artiljerijske vatre.

Drugi put je to bilo u septembru iste godine, kada je skoro cela osvojena teritorija Harkovske oblasti ponovo zauzeta tokom prilično riskantnog napada.

Za njegovo ime povezana još jedna velika i veoma iscrpljujuća bitka - odbrana Bahmuta.

Što se tiče ocene ove operacije, postoji nekoliko različitih viđenja.

S jedne strane, u Bahmutu su ukrajinske snage zapravo porazile pripadnike privatne jedinice "Vagner".

S druge strane, tokom 10-mesečne odbrane nekoliko borbeno najsposobnijih jedinica pretrpelo je ogromne gubitke, a posebno 93. brigada.

To je, inače, bio jedan od razloga za napetost između Zalužnog i Sirskog.

"Politiko" navodi da su mu vojnici mu dali nadimke "Mesar" i "General 200", pošto je među njima uvreženo mišljenje da Sirski dovodi u opasnost živote potčinjenih na frontu. Nadimak "General 200" je asocijacija na film "Kargo 200" Alekseja Balabanova, u kome je to bila oznaka za prebacivanje poginulih sovjetskih vojnika iz Avganistana.

Sirski navodi da mu je prioritet moral njegovih trupa.

Zapadnim medijima je rekao da spava četiri i po sata i da se opušta idući u teretanu.

Sirski je oženjen i ima dva sina.