31. mart 2024 14:51

Dijaz-Kanel pozvao međunarodnu zajednicu da hitno zaustavi "genocid" u Gazi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dijaz-Kanel pozvao međunarodnu zajednicu da hitno zaustavi "genocid" u Gazi

Foto: AP Photo/Ismael Abu Dayyah

HAVANA - Kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel zatražio je danas hitno zaustavljanje, kako je naveo, izraelskog "genocida" nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze, pozivajući međunarodnu zajednicu da preduzme akciju.

Dijaz-Kanel je, u objavi na svom nalogu na platformi X, naveo da će Kuba "nastaviti da diže svoj glas sve dok se palestinske teritorije uništavaju pod izraelskom okupacijom".

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da ne preza od osude ovoga zločina. Kuba nastoji da se okonča genocid", istakao je kubanski predsednik.

Njegovu objavu prati fotografija koja prikazuje Memorijal Hozea Martija, jednu od najistaknutijih znamenitosti u kubanskoj prestonici Havani, osvetljenog u bojama palestinske zastave.

IDF: Izrael pogodio komandni centar Islamskog džihada ispred bolnice Al-Aksa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da su izvele vazdušni napad na komandni centar kojim upravlja naoružana grupa Islamski džihad u dvorištu bolnice Al-Aksa u gradu Deir al Balah u centralnom Pojasu Gaze i da pri tome bolnica nije oštećena i da nije narušeno njeno funkcionisanje.

Prema IDF-u, operativci Islamskog džihada bili su u komandnoj prostoriji kada je pogođena, preneo je Tajms of Izrael.

IDF navodi da su komandni centar i teroristi precizno pogođeni u cilju da se maksimalno smanji eventualno povređivanje civila i šteta na civilnim objekatima.

Izrael kaže da Hamas i druge militantne grupe koriste bolnice u Pojasu Gaze kao baze i objavio je video snimke i fotografije koji potkrepljuju te tvrdnje.

Ministar finansija Izraela nazvao proteste "neodgovornim pritiscima"

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič izjavio je danas da su protesti koji pozivaju na izbore i na dogovor o oslobođenju talaca "neodgovorni pritisci".

"Zahtev za našu fleksibilniju poziciju u pregovorima, kako se pokazalo iznova i iznova, samo čini da (lider Hamasa Jahja) Sinvar još više učvrsti svoju poziciju, i čini povratak talaca još daljim", rekao je Smotrič, prenosi Tajms of Izrael.

On je pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanijahua da "stoji čvrsto pred neodgovornim pritiscima koji ugrožavaju državu Izraela i štete ratnim ciljevima".

Šef izraelske obaveštajne službe Mosad Dejvid Barnea saopštio je ove nedelje ratnom kabinetu da je dogovor o oslobođenji talaca i dalje moguć, ako bi Izrael bio podložniji povratku Palestinaca u severni deo Pojasa Gaze.