5. jun 2024 13:07

Netanijahu: Izrael spreman za veoma snažnu akciju na severu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Netanijahu: Izrael spreman za veoma snažnu akciju na severu

Foto: Pool Photo via AP/Gil Cohen-Magen

TEL AVIV - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu posetio je danas severnu izraelsku granicu s Libanom i izjavio da je Izrael spreman za "veoma snažnu akciju na severu".

"Ko god misli da može da nas povredi i da ćemo mi sedeti mirno, pravi veliku grešku. Mi smo spremni za veoma snažnu akciju akciju na severu. Na ovaj ili onaj način, povratićemo bezbednost na severu", izjavio je Netanijahu.

Gradovi na severu Izraela bili su česta meta vazdušnih napada libanske militantne grupe Hezbolah, a ove nedelje su napadi izazvali šumske požare koji su se proširili širom severa države, prenosi Rojters.

Izrael i Hezbolah razmenjivali su napade u poslednjih meseci dok traje rat u Gazi, izazivajući strah od širenja konflikta.

Izrael: Dozvoljen broj rezervista IDF povećan za 50.000

Vlada Izraela dozvolila je Izraelskim odbrambenim snagama (IDF) da u slučaju potrebe poveća kapacitete rezervnog sastava sa 300.000 na 350.000 rezervista.

Ova odluka biće na snazi do 1. avgusta, prema odluci koju je objavio "Armi radio", prenosi Tajms of Izrael.

Tokom rata u Gazi, IDF je pozvala u rat 287.000 rezervista, od kojih su mnogi do sada oslobođeni te dužnosti.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je ranije danas tokom posete severnoj granici sa Libanom da je Izrael spreman za "veoma snažnu akciju na severu".

Njujork tajms: Izraelsko ministarstvo finansiralo kampanju da bi uticalo na američke političare

Izraelsko Ministarstvo za pitanja dijaspore finansiralo je prošle godine kampanju u okviru koje su korišćeni lažni nalozi na društvenim mrežama za upućivanje proizraelskih poruka američkim kongresmenima i javnosti, piše danas Njujork tajms, pozivajući se na četiri sadašnja i bivša člana ministarstva i dokumenta u vezi sa tim aktivnostima.

Prema izvorima lista, kampanja je pokrenuta u oktobru kako bi se prikupila podrška javnosti za rat protiv Hamasa u Pojasu Gaze. 

Ministarstvo je, prema tim navodima, platilo dva miliona dolara marketinškoj firmi  iz Tel Aviva "Stoic", koja je koristila stotine naloga preko kojih su, predstavljajući se kao Amerikanci, pozivali uglavnom crne i demokratske poslanike da nastave da odobravaju vojnu pomoć Izraelu.

Za kreiranje postova, kako se dodaje, korišćen je AI chatbot ChatGPT, a kreirana su i tri lažna sajta sa vestima na engleskom jeziku sa proizraelskim člancima.