20. jun 2024 21:36

Osam od 10 predsedničkih kandidata potpisali sporazum o poštovanju rezultata izbora

Izvor: TANJUG

podeli vest

Osam od 10 predsedničkih kandidata potpisali sporazum o poštovanju rezultata izbora

Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

KARAKAS  - Osam od 10 kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u Venecueli, uključujući predsednika Nikolasa Madura, potpisali su danas sporazum kojim se obavezuju da će poštovati rezultate izbora, koje će objaviti izborna komisija.

Sporazum bi mogao, međutim, da bude bez značaja jer je vlada u prošlosti kršila uslove sporazuma, a dokument nije potpisao Edmundo Gonzales Urutia, jedini opozicioni kandidat sa stvarnim šansama da okonča Madurovu želju da osvoji treći mandat 28. jula, preneo je AP.

"Sada je to dokument izbornog arbitra. Šta god da kaže izborni arbitar, amin", rekao je Maduro novinarima nakon ceremonije potpisivanja.

On je pozvao sve građane Venecuele da podrže dokument i poštuju izbornog arbitra, Nacionalni izborni savet i da njegova reč bude sveta.

Gonzales je u saopštenju naveo da se "sporazum nikada ne može nametnuti jednostrano" i da "mora proizaći iz dijaloga poštovanjem između strana".

On je rekao da je vlada već prekršila sporazum koji je sklopila sa opozicionom koalicijom koju on predstavlja, uključujući poništavanje poziva Evropskoj uniji da pošalje misiju izbornih posmatrača i povećan progon lidera i pristalica te koalicije.

Izborni savet je ranije ove godine odredio 28. jul za datum kada će biti održani predsednički izbori, ispunjavajući jednu od odredbi sporazuma na koju se Gonzales pozivao.

Prema sporazumu, koji je potpisan na Barbadosu, obe strane su obećale da će raditi na poboljšanju uslova za slobodne i poštene izbore.