29. jun 2024 11:12

Majk Džonson: Predsednički kabinet bi trebalo da razmotri 25. amandman

Izvor: TANJUG

podeli vest

Majk Džonson: Predsednički kabinet bi trebalo da razmotri 25. amandman

Foto: Pool via AP/Tom Williams

VAŠINGTON - Predsedavajući Predstavničkog doma Majk Džonson izjavio je danas da bi članovi kabineta američkog predsednika Džozefa Bajdena trebalo da razmotre pozivanje na 25. amandman kako bi ga smenili sa funkcije zbog slabog učinka u debati.

"Mnogo ljudi se pozivaju na 25. amandman, jer je ovo alarmantna situacija. Naši protivnici vide slabost u Beloj kući kao i svi mi. Mislim da je ovo veoma opasna situacija", rekao je Džonson, prenosi list Hil.

Prema 25. amandmanu Ustava potpredsednik i većina u predsedničkom kabinetu mogu da poglase predsednika "nesposobnim da obavlja dužnosti" čime bi potpredsednik bio imenovan za vršioca dužnosti predsednika.

Povodom navoda da je Bajdenov nastup zabrinuo demokrate, Džonson je rekao da ga to ne čudi, kao i da bi i njega lično uhvatila panika.

"I mene bi uhvatila panika da sam danas demokrata i da je to moj kandidat. Mislim da su svesni da imaju ozbiljan problem. Problem je u celoj zemlji. Imamo ozbiljan problem, jer imamo predsednika koji, po svemu sudeći, nije dorastao zadatku", napomenio je Džonson.