4. jul 2024 16:47

Meksička vlada evakuiše čak i jaja morskih kornjača sa plaža uoči uragana Beril

Izvor: TANJUG

podeli vest

Meksička vlada evakuiše čak i jaja morskih kornjača sa plaža uoči uragana Beril

Foto: AP Photo/Fernando Llano

KANKUN - Poučena prošlim neuspesima da se pripremi za uragane, meksička vlada je počela da evakuiše čak i jaja morskih kornjača sa plaža uoči uragana Beril.

Očekuje se da će pogoditi područje južno od Kankuna kasno večeras ili sutra rano ujutru, preneo je AP.

S obzirom na to da je Meksiko učinio tako malo da upozori ili evakuiše stanovnike pacifičkog primorskog letovališta Akapulko tokom uragana Otis u oktobru, ovog puta zvaničnici su bili veoma oprezni, otkopavajući nedavno položena jaja morskih kornjača iz straha da bi ih oluja mogla odneti.

Državni službenici su čuvali jaja morskih kornjača prekrivena peskom u desetinama hladnjača dok su ih prebacivali na bezbednija mesta.

U drugim oblastima, koristili su barijere od vreća sa peskom kako bi stvorili bezbedne "torove" za zaštitu gnezda kornjača od očekivanih jakih talasa.

Biolog Grasijela Tibursio, jedan od najistaknutijih stručnjaka za morske kornjače u Meksiku, rekla je da je to ekstremna mera koja bi mogla da dovede do toga da se jaja kornjača ne izlegu.

"Vidite, to nije najbolja stvar, ali mi se suočavamo sa opasnošću, ako se ne uklone, sva bi mogla da budu izgubljena", rekla je Tibursio.

Prema njenim rečima, u normalnoj situaciji to ne bi bilo u redu jer će biti zabeležena niža stopa jaja, koja će se izleći, ali je realnost i da bi sva gnezda bila izgubljana ako se ne bi uklonila.

Morske kornjače su zaštićena vrsta u Meksiku i vađenje njihovih jaja, koja su se nekada masovno jela, je zabranjeno.