5. jul 2024 14:58

Putin: Spreman sam da čujem stav evropskih partnera po pitanju rešavanja sukoba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Putin: Spreman sam da čujem stav evropskih partnera po pitanju rešavanja sukoba

Foto: , Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Valeriy Sharifulin

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je spreman da čuje stav evropskih partnera po pitanju rešavanja situacije u Ukrajini, s obzirom na to da je mađarski premijer Viktor Orban stigao u Moskvu kao predsedavajući Evropskog saveta.

"Naravno, spreman sam da sa vama (mađarskim premijerom Viktorom Orbanom) razgovaram o nijansama po ovom (rešavanju situacije u Ukrajini) pitanju i nadam se da ćete me upoznati sa svojim stavom, stavom evropskih partnera", rekao je Putin prilikom Orbanove posete, prenosi Ria novosti.

Orban je zahvalio Putinu na prijemu i kazao da će, "po svemu sudeći, Mađarska postati jedina zemlja u Evropi koja će moći da razgovara sa svima".

Govoreći o bilateralnim odnosima, Putin je naveo da je došlo do pada trgovine između Rusije i Mađarske za 35 odsto, kao i da postoje projekti koji su u toku.

Pre posete Moskvi, Orban je posetio Kijev prvi put posle 12 godina, gde se sastao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Visoki evropski zvaničnici istakli su da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu i da bi se njegov boravak u ruskoj prestonici odvijao isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije.

Isto je rekao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, čija je Mađarska članica.

On je napomenuo da Orban u Moskvu putuje u svojstvu premijera Mađarske i da u Moskvi neće predstavljati NATO.