12. jul 2024 11:50

Vang: Kina apsolutno ne prihvata neosnovane optužbe NATO-a

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vang: Kina apsolutno ne prihvata neosnovane optužbe NATO-a

Foto: Shutterstock.com/Ink Drop, ilustracija

PEKING - Šef kineske diplomatije Vang Ji izjavio je da Peking apsolutno ne prihvata neosnovane optužbe iz završne deklaracije samita NATO-a u Vašingtonu iznete na račun Kine.

U sinoćnom telefonskom razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Holandije Kasparom Veldkampom, Vang je istakao da je Kina uvek bila "snaga mira i stabilnosti u međunarodnoj zajednici", prenosi Sinhua.

"Kina ima drugačije politički sistem i vrednosne koncepte od država NATO, ali to ne bi trebalo da se koristi kao povod za NATO da podstiče na konfrontaciju s Kinom", rekao je Vang.

Pravi način je, prema njegovim rečima, da se jača dijalog, podstakne razumevanje, izgradi obostrano osnovno poverenje i izbegnu strateške pogrešne kalkulacije.

"NATO bi trebalo da ostane u svojim granicama i da se uzdrži od mešanja u azijsko-pacifička pitanja ili kineska unutrašnja pitanja i od dovođenja u pitanje kineskih legitimnih prava i interesa", naglasio je Vang.

On je izjavio i da je Kina voljna da zadrži kontakt sa Severnoatlantskom alijansom na jednakim osnovama i učestvuje u komunikaciji sa NATO-om zasnovanoj na obostranom poštovanju.

NATO je u deklaraciji usvojenoj na samitu u Vašingtonu, između ostalog, optužio Kinu da ima odlučujuću ulogu u omogućavanju vojnih operacija Rusije u Ukrajini "podrškom širokih razmera ruskoj odbrambenoj industrijskoj bazi", navodi BBC.