15. decembar 2022 11:21

Čadež: Status ovlašćenih privrednih subjekata firmama donosi brojne benefite

Izvor: TANJUG

podeli vest

Čadež: Status ovlašćenih privrednih subjekata firmama donosi brojne benefite

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - U Privrednoj komori Srbije danas su predstavljene nove olakšice koje je Uprava carina uvela za sve kompanije, nosioce statusa ovlašćenih privrednih subjekata (AEO), što je još jedna potvrda nastojanja institucija da privredi pruže maksimalnu podršku i olakšaju joj poslovanje.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je istakao da će nove pogodnosti omogućiti ovlašćenim AEO privrednim subjektima jednostavnije procedure, manje papirologije, kontrola, birokratije i čekanja, niže troškove, kao i veću sigurnost i predvidivost u poslovanju.

Istakao je da će danas 11 novih privrednih subjekata dobiti sertifikate, čime će broj kompanija sa statusom AEO privrednog subjekta dostići 47.

Prema rečima direktora Uprave carina Srbije Branka Radujka

Kompanije koje su stekle AEO status, u spoljnotrgovniskom poslovanju, poznat kao status ovlašćenog privrednog društva, to su uspele ispunjavajući veoma zahtevne, transparentne i međunardno priznate preduslove.

Konferenciji u PKS prisustvovali su i predstavnici više od 50 kompanija koji su izneli svoja očekivanja kada je reč o dodatnom unapređenju AEO statusa, što bi, moglo da donese opipljive benefite u vidu značajnog razvoja trgovine i ekonomija celog regiona.