23. april 2024 18:44

KFOR: Izvršena inspekcija lokacije sa toksičnim industrijskim materijalom u Peći

Izvor: TANJUG

podeli vest

KFOR: Izvršena inspekcija lokacije sa toksičnim industrijskim materijalom u Peći

Foto: Shutterstock.com/Jeppe Gustafsson, ilustracija

PEĆ - Pripadnici italijanske jedinice za hemijsku, biološku, radiološku i nuklearnu pretnju u okviru Prvog Bersaljerijevog puka raspoređenog u Regionalnoj komandi Zapad misije KFOR-a, izvršili su inspekciju lokacije sa toksičnim industrijskim materijalom poznatu kao Eurostil u opštini Peć, saopšteno je danas iz KFOR.

"Ova akcija je sprovedena u koordinaciji sa višim oficirom KFOR za zajedničke inženjerijske, hemijske, biološke, radiološke i nuklearne operacije, potpukovnikom Sabolčom Rumbahom i specijalizovanim timovima Finske i SAD iz Regionalne komande KFOR Istok, kao i različitim službama na KiM, uključujući civilnu strukturu koja nadgleda zaštitu životne sredine i urbanističko planiranje, Agenciju za upravljanje vanrednim situacijama, Kosovsku policiju i Kosovske bezbednosne snage", navodi se u saopštenju.

Potvrđeno je da je inspekcija sprovedena u okviru programa kontrole i monitoringa koji je uspostavio KFOR u oblastima gde je prijavljeno prisustvo potencijalno štetnih supstanci, kako bi se "obezbedilo zdravlje i bezbednost svih zajednica koje žive na Kosovu i Metohiji i osoblja KFOR".

"Italijanski stručnjaci su proverili ispravnost zaptivenih buradi na lokaciji i pristupili istraživanju i analizi dobijenih podataka. Merenja su zatim upoređena sa onim evidentiranim u prethodnim istraživanjima kako bi se procenio trend i identifikovala svaka potencijalna šteta po životnu sredinu. Rezultat je potvrdio da nije otkrivena opasnost po zdravlje ljudi", stoji u saopštenju KFOR i ističe da misija međunarodnih mirovnih snaga pod vođstvom NATO nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine.

"KFOR je treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i EULEKS sa kojima blisko sarađuje", navodi se u saopštenju.