20. april 2024 13:51

Dimitros Panajotakis: Grčki mediji prenose da nije promenjen stav Grčke prema Srbiji i KiM

Izvor: TANJUG

podeli vest

Dimitros Panajotakis: Grčki mediji prenose da nije promenjen stav Grčke prema Srbiji i KiM

Foto: Shutterstock.comZ/Nikolaos Tamvakis, ilustracija

BEOGRAD - Tema o prijemu Kosova u Savet Evrope je različito promovisana u grčkim medijima, s obzirom na to da je u toku predizborni period za izbore za poslanike Evropskog parlamenta, marginalizovana je u nekim medijima, ali je istaknuta u mnogim opozicionim medijima, nezavisno od njihove ideološke orijentacije, izjavio je danas politikolog iz Atine Dimitros Panajotakis.

On je za Tanjug rekao da najtiražniji dnevni list umerenog centra "Tanea" u rubrici za diplomatiju, pod naslovom "Ništa nas ne obavezuje" citira najtiražniji dnevni list "Atina" i njihove diplomatske izvore koji navode da je izveštaj Dore Bakojani, obično mišljenje neobavezujućeg karaktera.

"Isti izvori ističu, da će navedeni zahtev za učlanjenje Kosova u Savet Evrope, biti podnet komisiji ministara inostranih poslova zemalja članica Saveta Evrope i navode da je preostalo još dosta puta do učlanjenja. Istovremeno, ovi izvori podvlače da nema promene stava Grčke prema Kosovu, niti namere da dođe do bilo kakve promene", rekao je on.

Istakao je da se ocenjuje da ovaj izveštaj ne vrši nikakav uticaj u vezi sa grčkim diplomatskim stavom prema Srbiji i tzv. Kosovu a on se ogleda u tome da Grčka nije priznala tzv. Kosovo i da i dalje podržava dijalog Beograda i Prištine kako bi se došlo do rešenja.

Prema njegovim rečima u istoj rubrici lista "Tanea", priložena je i analiza jednog bivšeg diplomate koji ističe da izveštaj Dore Bakojani ne zauzima stav oko teme državnog statusa tzv. Kosova.