22. oktobar 2024 16:27

Liban: U napadima IDF na oblast Al-Džah poginulo 18 ljudi

Izvor: TANJUG

podeli vest

Liban: U napadima IDF na oblast Al-Džah poginulo 18 ljudi

Foto: AP Photo/Hussein Malla

BEJRUT - Operativni centar za vanredne situacije libanskog ministarstva javnog zdravlja saopštio je danas da je u napadu Izraela u oblasti Al-Džah, u blizini bolnice Hariri, poginulo 18 osoba.

U saopštenju je navedeno da je u jučerašnjim napadima izraelske vojske (IDF) na Liban poginulo ukupno 63 ljudi, prenosi libanska novinska agencija NNA.

"Pored 63 poginulih u jučerašnjim napadima izraelskih neprijatelja ranjene su 234 osobe. Ukupan broj poginulih od početka izraelske agresije porastao je 2.546, a ranjenih na 11.862", navodi se u saopštenju Operativnog centra za vanredne situacije libanskog ministarstva javnog zdravstva.

IDF: Vazdušni napadi na desetak komandnih centara Hezbolaha u blizini Tira

Izraelski borbeni avioni danas su napali oko desetak komandnih centara militantne grupe Hezbolaha u blizini Tira, na jugu Libana, saopštila je izraelska vojska (IDF).

IDF navodi da su neke od komandi pripadale elitnoj jedinici Hezbolaha, tzv. Radvan snagama, prenosi Tajms of Izrael.

Izrael optužuje Hezbolah da smešta svoje komandne centre i drugu infrastrukturu u civilnim područjima Libana.

IDF tvrdi da su preduzete mere kako bi se smanjila šteta po civile tokom izraelskih napada, uključujući korišćenje precizne municije i izdavanje upozorenja za evakuaciju pre vazdušnih udara.

Izraelska vojska negira da je gađala bolnicu u Bejrutu

Izraelska vojska danas je negirala da je gađala Univerzitetsku bolnicu Rafik Hariri u Bejrutu, saopštivši da je pogođena meta Hezbolaha u blizini, ali da zdravstvena ustanova nije ošećena.

Tokom konferencije za novinare, direktor bolnice Džihad Sadeh rekao je da je glavna medicinska ustanova u Bejrutu oštećena zbog izraelskog napada, a mediji su prethodno objavili da je u napadu ubijeno 13 osoba, a ranjeno 57.

''Bili smo izloženi napadu juče. Da li je (bolnica) gađana ili ne, ne znamo, ali Izrael nema crvene linije", rekao je Sadeh.

On je napomenuo da su ostaci teške municije, oštetili solarne panele i prednju fasadu bolnice i razbili prozore, prenosi Rojters.

Najmanje 13 osoba poginulo u izraelskom napadu u blizini bolnice u Bejrutu

Broj ubijenih u izraelskom napadu u blizini glavne bolnice u Bejrutu Rafik Hariri porastao je danas ja 13, a 57 osoba je ranjeno, saopštilo je danas libansko Ministarstvo zdravlja, prenosi Rojters.

Prethodno je saopšteno da je u napadu poginulo najmanje četvoro ljudi, među kojima i jedno dete, a da su 24 osobe povređene.

Uprkos napadu, bolnica je nastavila rad i trenutno prima povređene u izraelskim napadima.

Izraelska vojska izvela je tokom noći i jutros više od deset napada na južno predgrađe Beiruta, optužujući Hezbolah za skladištenje miliona dolara u bunkeru ispod jedne od najvećih bolnica u Libanu Al-Sahel.