17. oktobar 2024 13:02

Vučić: Srbija će do kraja godine dobiti investicioni rejting i od agencija Fič i Mudis

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Srbija će do kraja godine dobiti investicioni rejting i od agencija Fič i Mudis

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD  - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da veruje da će naša zemlja najkasnije sledeće godine dobiti investicioni kreditni rejting i od agencija Fič i Mudis.

"Ja sam danas kod Japanaca (na poslovom forumu Srbija-Japan) napravio jednu grešku. Ja verujem da ćemo ove godine početi, a najkasnije sledeće godine završiti sa dobijanjem kreditnog rejtinga ( i kod agencija Fič i Mudis)", precizirao je Vučić u izjavi novinarima na obeležavanju Dana BIA najavu koju je izneo ranije danas tokom obraćanja na poslovnom forumu da će Srbija dobiti investicioni rejting od te dve agencije do kraja godine.

Agencija Standard & Poor’s je 4. oktobra dodelila Srbiji investicioni kreditni rejting BBB-.

Direktan let na liniji Beograd-Tokio biće uspostavljen u narednih šest meseci

Predsednik Srbije izjavio je danas da će kompanija Er Srbija u narednih šest meseci uspostaviti direktan let na liniji Beograd-Tokio i istakao da je povezivanje sa Japanom od najvećeg značaja za Srbiju.

''Mi ćemo dati sve od sebe da uspostavimo ovu liniju u narednih šest meseci'', rekao je Vučić na Poslovnom forumu Srbija - Japan: susret sa Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu DžETRO (Jetro) i pozvao predstavnike japanskih kompanija da češće posećuju Srbiju.

Dodao je da je sa ministrom Sinišom Malim razgovarao o uvođenju tri nova direktna leta iz Beograda, a da je jedan od njih direktan let do Tokija,

Vučić je rekao da Srbija u poslednjih 12 godina, po prvi put u istoriji, ima stabilan kurs dinara, kao i da po podsticajima i subvencijama japanskih kompanija može da se uporedi sa najboljim zemljama ne samo u Evropi, već i u širem regionu.

Ristić: Želimo unapređenje saradnje sa Japanom u oblasti telekomunikacija

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izrazio je danas spremnost i odlučnost tog ministarstva za intenziviranje saradnje sa Japanom i japanskim kompanijama u oblasti telekomunikacija.

Ristić je učestvovao na okruglom stolu "Mogućnosti unapređenja privredne saradnje Srbije i Japana" u okviru Poslovnog foruma Srbija-Japan kao član delegacije Srbije koju je predvodio predsednik Aleksandar Vučić, saopštilo je Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Tokom foruma koji je organizovao Ministarstvo privrede predstavljeno je skoro 100 japanskih kompanija sa ciljem direktnog istraživanja i prepoznavanja investicionih mogućnosti u našoj zemlji, dodaje se u saopštenju.

Oganizovana je i panel diskusija pod nazivom "Privredna saradnja između Srbije i Japana: šanse i izazovi".

Akira Imamura: Japanske kompanije sve više zainteresovane za investicije u Srbiji

Ambasador Japana Akira Imamura izjavio je danas na "Poslovnom forumu Srbija - Japan: susret sa Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu DŽETRO" da su japanske kompanije sve više zainteresovane za Srbiju, što je rezultat njenog stabilnog razvoja i makroekonomske stabilnosti.

Imamura je naveo da je Srbija dobila investicioni rejting od agencije Standard and Poor's i da je to značajan pokazatelj.

"Japanske kompanije koje su danas ovde raspoložu jedinstvenom tehnologijom, jedinstvenim rešenjima koje mogu biti od koristi za Srbiju i njen narodu sektorima poput čiste energije, zaštite životne sredine, informacionih tehnologija, proizvodnje, Vlada Japana podržava japanske kompanije i njihov dolazak ovde i insistira na reformi privatnog sektora, civilnog društva", rekao je Akira.

On je kazao da je današnji susret rezultat angažovanja obe strane i dodao da će u Osaki biti održan EXPO, što će biti prilika da se dodatno pospeši saradnja.

Susumu Kataoke: Na poslovnom formu u Beogradu predstavnici 74 japanske kompanije

Predsednik Japanske organizacije za spoljnu trgovinu DŽETRO Susumu Kataoke rekao je danas da se nada da će Srbija uskoro dobiti još jednu japansku investiciju i istakao da Srbija u kontekstu geopolitičkkih tenzija u svetu ima strateški položaj za japanske kompanije.

Kataoke je, na Poslovnom forumu Srbija-Japan, rekao da japanske kompanije imaju veliko interesovanje za ulaganje u našu zemlju.

Na poslovnom forumu Srbija-Japan koji se danas održava u Palati Srbija prisutno je više od 100 predstavnika iz 74 japanske kompanije, rekao je Kataoke.

Prema njegovim rečima, na forumu učestvuju kompanije su iz raznih sektora kao što su informacina oprema, infrastruktura, građevinarstvo, finansije, a od prisutnih firmi njih 28 ima sedišta u Evropi, među kojima su i one koje se bave proizvodnjom farmaceutske opreme, inženjeringom i slično.

Počeo poslovni forum Srbija-Japan, učestvuje Vučić

Poslovni forum Srbija - Japan: susret sa Japanskom organizacijom za spoljnu trgovinu Džetro (Jetro), na kome učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, počeo je u Palati Srbija.

Na forumu učestvuje više od 100 japanskih kompanija, a učesnicima foruma obratiće se predsednik Vučić, ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura i predsednik Japanske organizacije za spoljnu trgovinu Džetro Susumu Kataoke.

Forumu prisustvuju ministri Siniša Mali, Tomislav Momirović, Dubravka Đedovič Handanović. Jelena Begović, Irena Vujović, Goran Vesić, Dejan Ristić, Aleksandar Martinović, Adrijana Mesarović.

U drugom delu foruma koji počinje u 10.50 časova obratiće se premijer Srbije Miloš Vučević, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsednik Japanske organizacije za spoljnu trgovinu Susumu Kataoka i direktor Sektora za međunarodnu saradnju Razvojne agencije Srbije Nikola Janković, najavila je PKS..