8. mart 2023 13:38

Radojević Škodrić: Više nego ikada u istoriji se ulaže u zdravstvo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Radojević Škodrić: Više nego ikada u istoriji se ulaže u zdravstvo

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Država više nego ikad u istoriji ulaže u zdravstvo, izjavila je danas direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić na panelu "Zdravstvo: nove stvarnosti i tačke preokreta", koji je održan u okviru jubilarnog 30. Kopaonik biznis foruma.

Prema njenim rečima ulaganje u zdravstvo preko RFZO je 463 milijarde dinara, od čega skoro polovina ide na plate, a ostatak na lekove i sve ostale zdravstvene usluge.

"Za lečenje u inostranstvu se sve manje izdvaja iz budžeta, jer se sve više operacija radi u zemlji", istakla je direktorka RFZO.

Prema njenim rečima, najbitniji je kontinuitet u ulaganju.

Država u poslednjih pet godina kontinuirano ulaže u inovativne lekove i u inovativnu dijagnostiku, rekla je Radojević Škodrić.

Kako kaže, liste čekanja jesu duge, ali tu nije problem novac, već kapacitet.

"U zdravstvo se ulaže više nego ikada u istoriji. Šta treba uraditi da bismo došli do željenog cilja? Promeniti odnos zdravstvenih radnika, da postanu menadžeri. Pre tri godine počele su reforme, sada imamo zalihe, imamo direktno plaćanje. 2006. dugovanje 4,3 milijarde. 2012. 4,7 i 2018. 4,9 milijarde dinara. Digitalizacijom smo uspeli da vratimo većinu dugovanja", navela je Radojević Škodrić.

Generalna direktorka kompanije "Roš" (Roche) za Srbiju, Ana Govedarica, istakla je da su inovativni lekovi napravili neverovatan iskorak u lečenju multipleskleroze, ali je dodala da je neophodno dalje ulaganje u tu oblast.

Kako kaže, benefiti integracije i digitalizacije zdravstvenog sistema će tek biti vidljivi.

"Mi ćemo tek videti šta nam znači elektronski karton. Sada za svakog pacijenta pojedinačno možemo da uradimo personalizovani skrining. Da li neko puši, kolika mu je predispozicija za rak pluća i na taj način ćemo moći da ga 'uhvatimo' na početku", objasnila je Govedarica.

Konsultant u Svetskoj banci Simo Vuković naveo je da nikada nije bilo toliko novca u sistemu i dodao da je sada moguće pratiti sve što se tiče finansiranja.

On je dodao da je na državi da donese neke odluke.

"Neke će biti prijatne, neke neprijatne, ali mi tim odlukama dobijamo optimalan sistem, a to je da za postojeći novac dobijamo najbolje moguće rezultate", istakao je Vuković.