8. jun 2023 13:30

Vučić: Odbrambene industrije Srbije i Indije mogu da sarađuju i razvijaju proizvodnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vučić: Odbrambene industrije Srbije i Indije mogu da sarađuju i razvijaju proizvodnju

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju Srpsko - indijskog poslovnog foruma, koji je  okupio oko 100 srpskih i indijskih privrednika, da odbrambene industrije dve zemlje mogu dobro da sarađuju, kao i da bi mogle zajednički da razvijaju i proizvodnju.

"Poštovani privrednici iz Indije, pošto znam da ste došli uglavnom iz  sektora odbrane, verujem da naše odbramene industrije mogu i te kako dobro da sarađuju i verujem da možemo mnogo toga da naučimo i dobijemo od vas, jer i mi ne kupujemo malo", rekao je Vučić na forumu u Palati Srbija.

Istakao je da dve zemlje mogu zajednički da razvijaju proizvodnju i da je siguran i oni mogu da nauče nešto od nas. 

Verujem da trgovinska razmena brzo može da dostigne milijardu evra

Aleksandar Vučić izjavio je danas da trgovinska razmena sa Indijom veoma brzo može da dostigne milijardu evra.

Na otvaranju srpsko-indijskog foruma rekao je da je trenutna trgovinska razmena 327 miliona evra, da se ove godine beleži rast u prvom kvartalu od 21 odsto.

"Sasvim sam siguran da tu milijardu možemo brzo da dostignemo, ali milijarda mora da bude samo početak i da pokušamo da nastavimo saradnju, ubrzavamo i da to ide geometrijskom, a ne aritmetičkom progresijom i verujem u naše tradicionalno prijateljstvo", rekao je Vučić.

Važno je da uspostavimo što bližu saradnju sa najbrže rastućom ekonomijom

Predsednik Srbije izjavio je danas da je posete indijske predsednice velika privilegija i prilika da se unaprede i ojačaju ekonomske veze dve zemlje i da je veoma važno da uspostavimo što je moguće biližu saradnju sa trenutno najbrže rastućom svetskom  ekonomijom.

"Kako bismo vratili ekonomsku saradnju na onaj nivo koji je postojao između SFRJ i Indije, ali ovaj put smešten u novi kontekst aktulenih i globalnih prilika, ali i izazov", naglasio je Vučić na forumu u Palati Srbija.

Rekao je da je srpski narod uvek pokazivao prijateljstvo i ljubav prema Indiji, poštovanje prema indijskoj kutluri, političarima, šahistima i drugima, kao i da sanskritsko-srpski rečnik ima 70.000 reči, od kojih su najmanje 5.000 reči koje su srodne srpskim rečima.