20. decembar 2022 17:57

Jubilarni 30. Kopaonik biznis forum biće održan od 5. do 8. marta

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jubilarni 30. Kopaonik biznis forum biće održan od 5. do 8. marta

Foto: KBF

BEOGRAD - Jubilarni 30. Kopaonik biznis forum biće održan od 5. do 8. marta u Kongresnom centru hotela Grand Kopaonik na Kopaoniku, a centralna tema biće "Težnja za održivom ekonomijom u neizvesnim vremenima: Veliki izazovi za Srbiju i Zapadni Balkan".

Tokom četiri dana biće održane 33 panel diskusije, kao i plenarne sesije i posebni događaji, najavio je Savez ekonomista Srbije.

Predstojeći Forum uključiće i gotovo 200 govornika iz akademske zajednice, uglavnom iz ekonomije, poslovnog menadžmenta i informaciono-komunikacionih tehnologija, politike, finansija i biznisa.

Vodeće tematske studije međunarodnih finansijskih institucija biće ponovo predstavljene Forumu zajedno sa novim akademskim i političkim radovima vodećih istraživača i naučnika u aktuelnim oblastima.

Specijalni gost na forumu biće Gil Indermit, glavni ekonomista Svetske banke i viši potpredsednik za ekonomiju razvoja koji poseduje izuzetno iskustvo u radu sa vladama na makroekonomskim neravnotežama, rastu, siromaštvu, institucijama, sukobima i klimatskim promenama.

Kopaonik biznis forum počeće tzv. nultim danom, 5.marta, u okviru kojeg će biti predstavljene makroekonomske analize nedavnih dešavanja u Srbiji i izgledi za region Zapadnog Balkana u 2022.

Taj dan biće zaokružen panelom koji je tradicionalno namenjen Inicijativi Digitalna Srbija.

Prvog dana, 6. marta, Forum će biti svečano otvoren uvodnim izlaganjima guvernerke Narodne banke Srbije i ministra finansija koji će se baviti glavnim kretanjima makroekonomske - monetarne i fiskalne politike u Srbiji, nakon čega je predviđeno obraćanje specijalnog gosta.

Tog dana pričaće se i o budućnosti EU i Zapadnog Balkana sa vodećim

diplomatama i geopolitičarima, a pokretaće se teme poput finansija za cirkularnu ekonomiju, napredne digitalne saradnje, ekonomske agende za otvoreni Balkan, bezgotovinske ekonomije, spremnosti kompanija za generaciju "Z", otpornost srpske privrede po viđenju investitora, kao i o automobilskoj i industriji osiguranja.

Na kraju prvog dana predviđena je svečana akademija povodom 30 godina postojanja KBF-a, u okviru koje će biti održan koncert klasične muzike.

Koncert će biti priređen u saradnji sa Opera & Theatre Madlenianum.

Drugi dan, 7.mart, rezervisan je za energetsku bezbednost, agendu povezivanja i digitalnu agendu koja je usmerena ka bezbednoj digitalnoj budućnosti kreditnih institucija i digitalizaciji javnih usluga, a biće održani i paneli na temu razvoja ljudskog kapitala, biotehnološke revolucije, žena u biznisu, poljoprivrede u globalizovanom svetu, obrazovanja kao osnovi za kompetenciju i e-mobilnosti.

Pretposlednji dan Foruma biće prilika da učesnici steknu uvid i u trenutno stanje u bankarskom sektoru, efikasnosti poreske administracije, ulozi turizma u poboljšanju imidža zemlje i privlačenju stranih direktnih investicija i cirkularnoj ekonomiji kao inovaciji. Dan će biti završen razgovorom sa Filipom Zepterom.

Poslednji dan Foruma, 8. mart, počeće plenarnom sesijom predstavnika Svetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, a nastaviće se panelima o pitanjima socijalne kohezije, politikama i poslovnim praksama naklonjenim deci, i realnosti zdravstvene zaštite i pitanjima transformacije.

Tradicionalno, Forum će biti završen specijalnim razgovorom sa premijerkom Anom Brnabić.

Registracija učesnika počinje od 9. januara 2023. godine putem veb portala www.kopaonikbusines sforum.rs .

Kopaonik biznis organizuje Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Mastercard.

Forum je posvećen poboljšanju učinka srpske privrede kroz analitičke doprinose i dijalog između glavnih relevantnih aktera.