1. jul 2024 13:45

Pokrajina investirala u mehanizaciju za organsku proizvodnju 14 miliona dinara

Izvor: TANJUG

podeli vest

Pokrajina investirala u mehanizaciju za organsku proizvodnju 14 miliona dinara

Foto: TANJUG/Vlada AP Vojvodine/ Andrej Pap

NOVI SAD - Na konkursu za nabavku priključne mehanizacije, mašina i opreme za organsku proizvodnju u AP Vojvodini danas su uručeni ugovori u vrednosti od 14 miliona dinara, a pravo na podsticaje ostavarilo je 15 korisnika.

Ugovore je uručila pomoćnica pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Dragica Ilić, koja je istakla da je učešće Sekretarijata u ovoj meri do 80 odsto, odnosno do dva miliona dinara bespovratnih sredstava, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

"Značajan iskorak u podršci organskoj proizvodnji počeo je 2017. godine, kada je ta podrška definisana kao posebna mera u okviru koje je ukupan iznos podsticaja porastao sa 100.000 dinara na tri miliona dinara. Sada ta podrška iznosi ukupno 16 miliona dinara − 14 miliona dinara za nabavku priključne mehanizacije, mašina i opreme za organsku proizvodnju i dva miliona dinara koja će biti usmerena za podršku kontrole i sertifikaciju organske proizvodnje", istakla je Ilić.

Namera Sekretarijata je da u narednom periodu, kako je najavila, formira sektor za organsku proizvodnju u savetodavstvu.

Cilj je, kako se navodi, da pokrajina dobije edukovanog organskog proizvođača, što je dodatna šansa u stvaranju uslova za dinamičniju i konkurentniju proizvodnju, kao i bolje pozicioniranje organskih poljoprivrednika na tržištu.

Dodeli ugovora je prisustvovao i zamenik pokrajinskog sekretara Zoltan Tot.