6. novembar 2023 14:16

Kineski startap za razvoj AI prikupio milijardu dolara osam meseci od osnivanja

Izvor: TANJUG

podeli vest

Kineski startap za razvoj AI prikupio milijardu dolara osam meseci od osnivanja

Foto: Shutterstock.com/PopTika, ilustracija

PEKING - Kineski startap 01.AI koji je osnovao kompjuterski naučnik Kai-Fu Li, prikupio je više od milijardu dolara investicija za manje od osam meseci od osnivanja, zahvaljujući novom modelu veštačke inteligencije koji je po nekim parametrima bolji od četbotova iz Silicijumske doline.

Na taj način je kompanija 01.AI postala takozvani "jednorog", što je u poslovnom svetu oznaka za startapove koje vrede bar milijardu dolara, prenosi Blumberg.

01.AI je predstavio veliki jezički model (LLM) otvorenog koda Yi-34B na kineskom i angleskom jeziku. U pitanju su kompjuterski algoritmi koji su obučeni na velikim količinama podataka da čitaju, razumeju i prizvode tekst, slike i kod.

Po ključnim pokazateljima, Yi-34B nadmašuje vodeće modele otvorenog koda koji su već na tržištu, uključujući i model Llama 2 kompanije Meta.

"Llama 2 je zlatni standard i veliki doprinos zajednici otvorenog koda. Želimo da obezbedimo superiornu alternativu ne samo za Kinu već i za globalno tržište", rekao je Kai-Fu Li.

Li ima iskustvo sa radom u Guglu, Majkrosoftu i Eplu, a za kompaniju 01.AI je odabrao tim od preko sto ljudi, pošto je uspeo da privuče nekadašnje kolege iz američkih kompanija i kineske državljane koje su radili u inostranstvu.

Yi-34B je dobio ime po 34 milijarde parametara koje se koriste u obuci, ali 01.AI već radi na novom modelu koji će imati preko 100 milijardi parametara i, prema rečima Lija, "biti na istom nivou kao Čet GPT-4" kalifornijske kompanije Open AI.