7. januar 2024 20:39

Izvori Tanjuga nakon odluke Šarla Mišela o kandidaturi za EP: Ima viziju za Evropu 2030

Izvor: TANJUG

podeli vest

Izvori Tanjuga nakon odluke Šarla Mišela o kandidaturi za EP: Ima viziju za Evropu 2030

Foto: Tanjug video, arhiva

BRISEL - Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je odlučio da se kandiduje na predstojećim izborima za Evropski parlament, ima viziju za "Evropu 2030" i biće snažan glas za njeno ostvaranje, saznaje Tanjug iz izvora u Evropskom savetu.

Izvori Tanjuga navode i da bi sledeći predsednik Evropskog saveta mogao bi da stupi na dužnost na leto 2024. godine, ako tako odluči Evropski savet.

Kako objašnjavaju, 2024. godine biće odlučujuća godina, koja će postaviti osnovu i pravac za napredak i rast EU do kraja decenije.

"Predsednik ima viziju za 'Evropu 2030' i biće snažan glas da to i ostvari. Predsednik Mišel želi da brani snažnu i moćnu Evropu sposobnu da donosi suverene odluke u sopstvenim interesima i u skladu sa svojim vrednostima. I da osigura da se jedinstveno tržište revitalizira kako bi se stvorila radna mesta, prosperitet i rast koji mogu da naprave razliku za Evropu u celini, ali i za svakog građanina", navode izvori.

Kako dodaju, Evropi je potrebno političko vođstvo u složenijem svetu, a Mišel neće štedeti energiju da sasluša, razume i preduzme akcije za snažnu i nezavisnu Evropu .

Mandat Mišela na čelu Evropskog saveta traje do 30. novembra 2024. godine, a u slučaju da bude izabran u EP, njegova funkcija kao predsednika Evropskog saveta prestaje kada preuzme dužnost poslanika u EP nakon polaganja zakletve, dodaju izvori.

Na Evropskom savetu je da, kvalifikovanom većinom, izabere svog narednog predsednika, što bi trebalo da se dogodi u junu, uz druga imenovanja na čelne pozicije, u okviru narednog institucionalnog ciklusa.

"Stoga je moguće da sledeći predsednik Evropskog saveta stupi na dužnost u leto 2024. ako tako odluči Evropski savet", navode izvori.

Mišel je na Bledskom strateškom forumu u avgustu 2023. godine rekao da EU mora da bude spremna na proširenje do 2030. godine i da to podrazumeva i zemlje Zapadnog Balkana.