8. maj 2024 20:32

Preminuo proslavljeni muzički producent Stiv Albini

Izvor: TANJUG

podeli vest

Preminuo proslavljeni muzički producent Stiv Albini

Foto: Shutterstock.com/M.i.c.c.a, ilustracija

ČIKAGO - Proslavljeni američki muzički producent Stiv Albini, koji je radio sa velikanima rok scene, između ostalih sa grupama Nirvana i Pixies, preminuo je u 61. godini, preneli su danas svetski mediji.

Albini je bio frontmen undergraund rok bendova poput Shellac i Big Black, ali bio poznat širom sveta kao producent koji u studio donosi posebnu kreativnu energije, prenosi britanski tabloid SAN.

Producirao je treći i poslednji album grupe Nirvana "In Utero" i debitantski album Pixies "Surfer Rosa".

Albini je nastavio da radi sa Nirvanom i nakon smrti frontmena Nirvane Kurta Kobejna 1994. godine, radeći sa bendom na nekoliko box setova i njihovom najvećem hitu "Nirvana".

"Zanima me samo rad na albumima koji odražavaju autentičnu percepciju benda o muzici koju stvara. Ako se obavezujete na to kao na princip metodologije snimanja, tada ću se maksimalno potruditi za vas", napisao je Albini u pismu bendu Nirvana 1992. godine, izražavajući svoj interes za saradnju na njihovom trećem albumu.

Kurt Kobejn je bio obožavalac Albinijevog rada na albumu grupe Pixies "Surfer Rosa" i smatrao je da bi njegov stil produciranja bio savršen za anti-korporacijsku sliku Nirvane.

Albini je doživeo smrtonosni srčani udar u utorak 7. maja u svom studiju Electrical Audio u Čikagu.