14. jun 2024 15:45

Braća Karamazovi Zagrebačkog kazališta mladih gostuje 21. juna u Narodnom pozorištu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Braća Karamazovi Zagrebačkog kazališta mladih gostuje 21. juna u Narodnom pozorištu

Foto: PROMO

BEOGRAD - Zagrebačko kazalište mladih gostovaće sa diptihom "Braća Karamazovi" 21. juna u Narodnom pozorištu u Beogradu, najavili su danas organizatori.

Predstava reditelja Olivera Frljića, po motivima dela Fjodora Mihaloviča Dostojevskog, biće izvedena u saradnji sa 32. Beogradskim letnjim festivalom BELEF na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, navedeno je u saopštenju.

Kako je najavljeno, predstava će biti odigrana 21. juna iz dva dela - prvi "Sve srećne porodice liče jedna na drugu" počinje u 18 i traje 140 minuta, a drugi

"Svaka nesrećna porodica nesrećna je na svoj način" kreće u 21 i traje 80 minuta.

Iz Narodnog pozorišta je saopšteno da je to beogradska premijera komada, kog je "Frljić, vrsni reditelj specifičnog senzibiliteta, postavio kao savremenu obradu tog klasika ruske književnosti čija se radnja odvija u formi dvostruke predstave."

"Ja u pozorištu više volim šavove, često i više od štofa od kojeg je komad sašiven“, naveo je Frljić, koji je autora dramatizacije i adaptacije uz Ninu Gojić.

Prema njenim rečima, "u ovoj pozorišnoj verziji 'Braće Karamazovih' polifonija postaje glavni princip organizacije materijala i gledalačkih optika koji je odveden do krajnosti odlukom da se sam čin gledanja predstave podeli na dve večeri".

U podeli su Ugo Korani, Dado Ćosić, Adrijan Pezdirc, Jerko Marčić, Linda Begonja, Katarina Bistrović Darvaš, Danijel Ljuboja, Mateo Videk, Dekan Krivačić, Milica Manojlović, Milivoj Beader, Ivan Pašalić, Hrvojka Begović, Petra Svrtan i Rok Juričić.

Frljić je bio zadužen i za izbor muzike, dok je scenograf Igor Pauška, kostimografkinja je Zdravka Ivandija Kirigin, Dina Ekstejn je zadužena za scenski pokret, a Marino Frankola je dizajner svetla.