16. novembar 2023 18:31

Milatović: Svetu šaljemo poruku da je Zapadni Balkan region koji sarađuje

Izvor: TANJUG

podeli vest

Milatović: Svetu šaljemo poruku da je Zapadni Balkan region koji sarađuje

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Predsednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je večeras na svečanom otvaranju sajma vina "Vinska vizija Otvorenog Balkana" u Beogradu da se ovom manifestacijom ostatku sveta šalje poruka da je region Zapadnog Balkana region koji međusobno sarađuje i koji tom zajedničkom saradnjom probija daleka tržišta.

"Želim da se zahvalim predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na pozivu da večeras predstavljam jednu malu, ali suncem obasjanu mediteransku zemlju koja je ponosna na svoje vino. Balkan je najlepši kada je otvoren. Mislim da je način ovakve međusobne saradnje prava stvar", istakao je Milatović.

Premijer Severne Makedonije Dimitri Kovačevski istakao je da je Međunarodni sajam Vinska vizija Otvorenog Balkana snažan stimulans za ekonomije regiona i da otvara puteve za njen razvoj.

Dodao je da se u prethodnom periodu kroz zajedničku naplatu putarina i aktivnostima za brzi protok kamiona, ali i drugima u oblasti kulture i turizma, potvrdilo da se gradi dobrosusedstvo i poverenje prijateljskih država, ali i da se zajednički korača ka evropskom putu.

"To smo sve uradili sami, bez da nam neko pomogne. Kroz inicijativu OB otvaramo puteve za naše kompanije i zato je učešće svih nas na ovakvim sajmovima značajno za stvaranje jedinstvenog tržišta Zapadnog Balkana, a samim tim i priključenju evropskom tržištu", naglasio je Kovačevski.

Prema njegovim rečima, vinski putevi Srbije, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije postaju svetska destinacija.

"Kroz inicijativu OB imamo i vidljive rezultate koje se vide u brojevima, jer imamo za 25 odsto povećanu razmenu trgovine između Severne Makedonije, Srbije i Albanije. A samo razmena između Srbije i Severne Makedonije je prevazišla 1,1 milijardu evra, a to je najveća trgovinska razmena u proteklih 18 godina. Samo prošle godine razmena dve države je veća za 40 odsto", ukazao je Kovačevski.

Dodao je i da od povećanja ove razmene benefite osećaju i sami građani i celo okruženje.

"Ovaj sajam nije samo obična sajamska manifestacija već i mogućnost da pokažemo svima da udruženim snagama možemo kao partneri da razvijamo naše ekonomije", rekao je premijer Severne Makedonije dodajući da je ta zemlja po broju stanovnika i teritoriji mala, ali da je zato velika u smislu vina jer je 29 izvoznik vina u svetu.

Kovačevski je naveo i da će se ova manifestacija održavati i naredne godine i da će se ostaviti budućim generacijama u amanet.

"Želim uspešan rad svim izlagačima i otvaranja mogućnosti za nove saradnje, jer je snaga u zajedništvu", naglasio je Kovačevski.