4. oktobar 2024 13:00

Krizni štab HNK: 14 smrtnih slučajeva u poplavama u Jablanici, među njima i beba

Izvor: TANJUG

podeli vest

Krizni štab HNK: 14 smrtnih slučajeva u poplavama u Jablanici, među njima i beba

Foto: AP Photo/Armin Durgut

SARAJEVO - U poplavama i odronima u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) u Federaciji BiH do sada je potvrđeno 14 smrtnih slučajeva, dok je prijavljen nestanak desetina lica, podaci su Kriznog štaba HNK.

Darko Juka iz Kriznog štaba HNK-a rekao je da se još ne zna tačan broj poginulih u poplavama u Jablanici.

Juka je rekao novinarima da je među poginulima i beba koja je prebačena u bolnicu u Mostaru, navodeći da se lekari bore da spasu život majke bebe.

Juka je rekao da je do sada prijavljeno i desetine povređenih, preneo je portal Klix.ba.

Helez: Najmanje 20 osoba poginulo u poplavama i odronima u Jablanici u BiH

Ministar odbrane BiH Zukan Helez rekao je da je nezvanično dobio informaciju da je 20 osoba poginulo u poplavama i odronima u opštini Jablanica na severu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u Bosni i Hercegovini.

On je to rekao za Al Džaziru, navodeći da su iz ruševina spaseni jedno dete i žena. Tu informaciju MUP HNK još nije zvanično potvrdio.

Kako saznaje portal Klix.ba, u akciju potrage i spasavanja su se, pored vojnika Oružanih snaga BiH, uključili i britanski specijalci koji su bili na obuci u zemlji.

Portal takođe saznaje da će danas biti održana hitna sednica Veća ministara BiH povodom poplava.

Najmanje 5 osoba poginulo u poplavi u Jablanici u BiH, nezvanično saznaje Dnevni avaz

Najmanje pet osoba poginulo je u poplavama i odronima koji su pogodili naselje Jablanica na jugu Bosne i Hercegovine, prema nezvaničnim informacijama koje je objavio Dnevni avaz.

Iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) rekli su za Avaz da su poslali zahteve Federalnom MUP-u i Oružanim snagama BiH za pomoć.

Ističe se da je Federalni MUP saopštio da će poslati svoju jedinicu specijalne policije.

Takođe su naveli da je FUCZ obustavio operacije deminiranja i stavio u pripravnost sve deminere da pomognu ugroženom stanovništvu.